Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Voronin: Vor fi deschise noi dosare împotriva liderilor PLDM

© Sputnik / Ruslan Sсhalapuda / Accesați arhiva multimediaВладимир Воронин
Владимир Воронин - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că instituțiile de anchetă vor iniția noi dosare care îi vizează pe liderii liberal-democrați și anturajul acestora și care țin de infracțiuni nu mai puțin răsunătoare decât delapidarea banilor de la Banca de Economii.

Președintele PCRM a participat la o emisiune de dezbateri la un post de televiziune la care a declarat că deputații comuniști vor cere scoaterea în afara legii a Partidului Liberal Democrat după ce instanțele vor pronunța o decizie definitivă de condamnare a liderului liberal-democrat, Vladimir Filat, care acum se află în arest preventiv, fiind acuzat că a extorcat 250 de milioane de dolari. „Să dea Dumnezeu ca procesul acesta și ancheta pe cazurile acestea legate de Banca de Economii și nu numai, pentru că în jurul foștilor conducători ai PLDM și ai guvernului o să fie deschise și alte dosare, poate nu mai puțin serioase decât cele cu Banca de Economii și poate în sume de bani (delapidați — n.n.) nu mai mici decât la Banca de Economii… și dacă va da Dumnezeu să se termite cu o judecată serioasă, responsabilă, noi o să cerem ca acest partid să fie interzis. Partide cu așa biografii și cu așa structuri, în care ei (membrii de partid — n.n.) se ocupă numai cu criminalitatea și cu jaful împotriva statului Republica Moldova și a poporului, trebuie pedepsite, închise, categoric de interzis. Lasă-i să se judece la CEDO", a spus liderul comuniștilor.

Однако, большинство поддержало снятие депутатской неприкосновенности с лидера либерал-демократов Владимира Филата. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul retrage paşapoartele diplomatice pe numele lui Filat şi Streleţ

El susține că PLDM, care a deținut controlul unor importante funcții în guvern, inclusiv cea de prim-ministru, s-ar face responsabil de crime împotriva umanității. „Crima împotriva umanității nu constă doar în aceea ca să iei un automat Kalașnikov și să-l împuști pe om. Dacă nu-i dai de lucru, dacă nu are unde trăi, dacă nu are cu ce să se alimenteze, cu ce să-și îngrijească copiii, dacă nu are cu ce să se trateze, aceasta nu e o crimă împotriva omului, nu-l omori? Câți oamenii se duc din viață?", a spus liderul comunist.
Potrivit lui, de la accederea la guvernare a partidelor proeuropene, speranța de viață a scăzut cu doi ani în Republica Moldova. „Știți că din 2009, de când noi am plecat de la guvernare, în Moldova se nasc mai puțini copii decât oameni care mor. În aceștia doi ani s-a micșorat cu doi ani durata vieții bărbaților, dacă atunci ei trăiau 69 de ani, acum — doar 67. Și la femei, la fel. Aceasta este crimă împotriva omenirii. Aceasta este crimă și genocid", a declarat liderul PCRM.
Marian Lupu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Lupu: PLDM poartă toată responsabilitatea politică pentru fraudele bancare

Vom preciza că Voronin nu este singurul care afirmă că ancheta privind delapidările din sectorul bancar, dar și alte fraude economice, va viza și alți politicieni, nu doar pe Vladimir Filat. Și anume, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a declarat că până în 2 decembrie, când Legislativul se va întruni într-o şedinţă specială, la care va audia mai multe rapoarte privind fraudele bancare, procurorul general, Corneliu Gurin, ar putea veni în forul legislativ pentru a solicita retragerea imunităţii parlamentare a unui alt deputat.

 

Fluxul de știri
0