Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul retrage paşapoartele diplomatice pe numele lui Filat şi Streleţ

© Sputnik / Miroslav RotariОднако, большинство поддержало снятие депутатской неприкосновенности с лидера либерал-демократов Владимира Филата.
Однако, большинство поддержало снятие депутатской неприкосновенности с лидера либерал-демократов Владимира Филата. - Sputnik Moldova
Abonare
Pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului a fost introdus un proiect de lege care prevede că premierilor demişi pentru acte de corupţie li se retrag paşapoartele diplomatice acordate pe viaţă.

CHIŞINĂU, 26 nov – Sputnik. Ex-premierii Vladimir Filat şi Valeriu Streleţ ar putea rămâne fără paşapoartele diplomatice acordate pe viaţă. Un proiect de lege în acest sens a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului de joi cu votul a 55 de deputaţi.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de deputaţii PCRM şi a fost introdusă pe ordinea de zi cu voturile fracţiunilor PCRM, PSRM şi PD. 

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul a plecat. Cabinetul Streleţ a rezistat doar 91 de zile

Autorii proiectului înaintează propunerea de a completa Legea privind actele de identitate şi sistemul naţional de paşapoarte cu o prevedere nouă, care stabileşte că „cetăţenii Republicii Moldova care au ocupat funcţia de  preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru, în caz de demitere din funcţie în legătură cu săvârşirea unor fapte prin care s-au încălcat prevederile Constituţiei, de revocare sau demisie în legătură cu expunerea neîncrederii Guvernului de către Parlament nu au dreptul de a deţine paşaport diplomatic”. 

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Filat riscă 15 ani de puşcărie

În prezent, Legea privind actele de identitate şi sistemul naţional de paşapoarte statuează  dreptul cetăţenilor Republicii Moldova care au ocupat funcţia de  preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru, de preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti precum şi soţilor/soţiilor acestora de a deţine paşapoarte diplomatice.

Guvernele conduse de Vladimir Filat şi Valeriu Streleţ au primit din partea Parlamentului vot de neîncredere pentru acte de corupţie. Guvernul Filat a fost demis în martie 2013, iar cel condus de Streleţ – la 29 octombrie 2015. 

Fluxul de știri
0