Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul a plecat. Cabinetul Streleţ a rezistat doar 91 de zile

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a susţinut astăzi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ. Executivul a fost demis cu votul a 65 de deputaţi.

CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Parlamentul a susţinut joi cu votul a 65 de deputaţi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ. Votul de neîncredere a fost exprimat de deputaţii din fracţiunile PCRM, PSRM şi PD, ultimii fiind parteneri de alianţă cu PLDM şi PL. Pentru demiterea Guvernului erau suficiente 51 de voturi.

La 22 octombrie, 42 de deputaţi PCRM şi PSRM au înaintat în Legislativ o moţiune de cenzură contra Executivului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ. Votul de neîncredere se solicită în contextul asocierii lui Streleţ cu Vladimir Filat, care este învinuit în dosarul fraudelor bancare.

Guvernul condus de Valeriu Streleţ a rezistat doar 91 de zile. Acesta a fost învestit în funcţie la 30 iulie 2015.

Alianţa proeuropeană de la guvernare a avut din 2009 şi până în prezent 5 guverne, ele fiind conduse de Vladimir Filat, Natalia Gherman, Iurie Leancă, Chiril Gaburici şi Valeriu Streleţ.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele ţării va iniţia consultări cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou premier. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Fluxul de știri
0