Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bride: acordul cu FMI va fi semnat după numirea guvernului

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul economiei în exercițiu al Moldovei a declarat că acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) va putea fi semnat numai după numirea guvernului țării.

CHIȘINĂU, 24 nov — Sputnik. Moldova va semna acordul cu FMI numai după instalarea guvernului, a declarat marți în fața jurnaliștilor Stephane Bride, ministrul în exercițiu al economiei.

În luna septembrie, FMI s-a aflat în Moldova într-o vizită tehnică. La încheierea acesteia, spicherul Parlamentului RM, Andrian Candu, a menționat că până la sfârșitul anului în republică va sosi încă o misiune a FMI pentru discuții referitoare la acordul de colaborare.

„Prioritară pentru Moldova este semnarea acordului cu FMI. Aceasta se va întâmpla doar după aprobarea noului guvern", a spus Bride.

Электростанция с парогазовым бинарным циклом - Sputnik Moldova
Semnarea acordului cu FMI este posibilă, dar cu anumite condiţii

Potrivit acestuia, dacă Moldova va semna acordul respectiv,  „Uniunea Europeană va dezgheța finanțarea care a fost sistată și atunci toate vor reveni la locul lor".

Bride a subliniat că perioada în care nu avem un acord semnat cu FMI și nu avem un ajutor activ din partea UE, dacă vorbim despre finanţarea  prevăzută pentru anul 2015, prezintă un obstacol pentru investitori. Sperăm că în viitorul apropiat situația privind semnarea acordului va fi soluționată.

Valeriu Triboi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Valeriu Triboi despre condiţiile FMI: Moldova se află între ciocan şi nicovală

Ministrul în exercițiu a menţionat că investițiile directe în economia țării s-au redus cu aproximativ 2,4% față de anul trecut, ceea ce înseamnă 86,4 milioane dolari SUA.

Programul precedent pe trei ani de colaborare dintre Moldova și FMI a demarat la sfârșitul lunii ianuarie 2010 și s-a încheiat în luna aprilie 2013. Programul prevedea un ajutor financiar în valoare de circa 570 de milioane de dolari, din care Moldova a primit aproape 490 de milioane. Ultima tranșă de 76 de milioane nu a ajuns în ţară, deoarece FMI a fost nemulțumit de cheltuielile sociale prea mari și de deficitul bugetar înalt.

Fluxul de știri
0