Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Semnarea acordului cu FMI este posibilă, dar cu anumite condiţii

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaЭлектростанция с парогазовым бинарным циклом
Электростанция с парогазовым бинарным циклом - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia lui Valeriu Streleţ, Guvernul de la Chişinău ar fi pregătit să facă faţă cerinţelor FMI şi să semneze până la sfârşitul toamnei un acord de finanţare a Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Premierul moldovean Valeriu Streleţ a făcut publice marţi unele detalii despre dialogul Guvernului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional în vederea semnării unui acord-memorandum de creditare a ţării noastre.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Politică
Streleț: vom semna acordul cu FMI numai după desemnarea guvernatorului BNM

Streleţ susţine că acordul-memorandum cu FMI ar urma să fie semnat până la sfârşitul toamnei curente. Dar pentru aceasta guvernarea de la Chişinău ar avea sarcina să întreprindă în perioada imediat următoare un set de măsuri şi anume:

1) să finalizeze auditul în sectorul energetic în vederea aprobării şi punerii în aplicare a unor tarife reale la gazele naturale şi la electricitate;

2) să fie determinate măsurile de asigurare socială în legătură cu majorarea tarifelor, ceea ce presupune reducerea unor ajutoare sociale;

3) să fie finalizată lichidarea controlată a celor trei bănci, ceea ce decurge conform graficului. În context, Streleţ a precizat că este de aşteptat ca la 16 octombrie băncilor respective să le fi retrase licenţele;

4) să fie efectuată o radiografie a întregului sector bancar al Republicii Moldova şi a sectorului financiar, să fie realizate reforme macroeconomice şi structurale, să fie determinat rolul regulatorului pieţei financiar-bancare şi să fie asigurată stabilitatea la conducerea BNM.

Straleţ a mai subliniat că experţii FMI cer ca regulatorul (BNM) să poată asigura un sistem bancar stabil, durabil şi previzibil.

Premierul a precizat că au fost discutate şi alte subiecte ce se referă la paşii pe care ar trebui să-i facă Guvernul de la Chişinău în perioada de după eventuala semnare a acordului-memorandum cu FMI.

Valeriu Streleţ s-a arătat convins că Guvernul moldovean va reuşi să îndeplinească cerinţele FMI în cel mai scurt timp, astfel încât să fie posibilă invitarea misiunii acestei structuri la sfârşitul lui noiembrie curent, pentru semnarea acordului.

Fluxul de știri
0