Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CCM despre lipsirea lui Filat de imunitate parlamentară: e constituţional

© Sputnik / Niku GoncearCurtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ
Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale normele din Regulamentul Parlamentului invocate de deputaţii liberal-democraţi în apărarea lui Vlad Filat.

CHIŞINĂU, 17 noiembrie – Sputnik. Curtea Constituţională (CCM) a decis că Hotărârea Parlamentului numărul 172 din 15 octombrie 2015, privind încuviinţarea ridicării imunităţii de deputat a deputatului în Parlament, Vladimir Filat, este constituţională.

CCM a respins sesizarea deputaţilor liberal-democraţi. Mai mult, instituţia a declarat neconstituţionale acele prevederi din Regulamentul Parlamentului care prevăd votul secret la procedura de ridicare a imunităţii deputaţilor şi a cerut Parlamentului să elimine necorespunderile existente.

Alexandru Tănase şi Vlad Filat - Sputnik Moldova
Politică
Tănase lipseşte la examinarea chestiunii privind imunitatea lui Filat

După pronunţarea hotărârii, secretarul general al CCM, Rodica Secrieru, a precizat că autoritatea de jurisdicţie constituţională a ţinut să stabilească faptul că legile se adoptă prin votul majorităţii deputaţilor aleşi, iar hotărţârile se adoptă cu votul majorotăţii deputaţilor prezenţi la şedinţa plenară. Toate procedurile de votare trebuie să poarte caracter deschis, cu excepţia cazurilor prevăzute în mod expres de Constituţie. Alte cazuri nu pot fi prevăzute de actele normative subordonate Constituţiei, a subliniat Secrieru.

 

Fluxul de știri
0