CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. Săptămâna de lucru începe cu "evenimente europene" în cadrul cărora se vor discuta problemele de securitate. A celei europene și a noastră. Discuțiile pe această temă vor avea loc la Chișinău, la întâlnirea ambasadorilor Franței din țările din regiune. Se preconizează un asemenea summit original.
Tot luni, asociația sociologilor și demografilor va prezenta un nou raport privind cercetările sale sociologice. După cum a relatat pentru Sputnik Andrei Dumbrăveanu, vice președintele asociației, raportul va fi despre mișcarea de protest din Moldova.
Din septembrie, în Chișinău au loc proteste împotriva actualei guvernări. Primii care le-a inițiat a fost platforma civică "Demnitate și Adevăr", care a instalat un orășel de corturi în fața Guvernului. Aproximativ o lună mai târziu, lângă clădirile Parlamentului și Ministerului Agriculturii, a mai apărut un orășel al corturilor, de data aceasta al susţinătorilor partidului socialiștilor și "Partidului nostru". Ambele grupe de protestatari au organizat în acest răstimp mai multe acțiuni de protest de amploare, la care au ceriut demisia conducerii țării și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Atât timp cât centriștii de stânga și Platforma "DA" mai protestează, reprezentanții alianței de guvernare (sau ceea ce a mai rămas din ea) vor relua negocierile privind desemnarea unui candidat pentru funcția de prim-ministru. În curând expiră termenul stipulat de lege, iar un șef al guvernului în Moldova încă nu există.
Surse din PLDM au comunicat pentru Sputnik că un funcţionar european va întreprinde o vizită la Chișinău. Misiunea lui este de a-i împăca pe politicienii certaţi din alianță. Acum la Bruxelles tocmai au loc consultațiile privind coordonarea candidaturii unui asemenea "ambasador".
Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lui octombrie, când a fost demis Valeriu Streleț, fiind suspectat de corupție. Pentru această decizie au votat 65 de deputați din partea partidelor comuniștilor, socialiștilor și democraților. Inițiativa privind votul de neîncredere guvernului a fost înaintată de comuniști și susținută de socialiști. După demisia guvernului Streleț, Partidul Democrat a invitat deputații din organul legislativ al țării la dialog privind formarea unei noi majorități, pentru a evita criza parlamentară. La iniţiativa democraților au răspuns liberalii, deputații din grupul Iurie Leancă și partidul de opoziție al comuniștilor.