Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Protestul de la Chișinău ca element al peisajului citadin

© SputnikВладимир Новосадюк
Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Abonare
Organizatorii protestului de la Chișinău, care se restrânge văzând cu ochii, au decis să-i dea acestuia o nouă viață. Vladimir Novosadiuk a încercat să studieze acest proces de reanimare.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Liderii platformei ”DA”, care sunt în rol de organizatori ai mitingului ce continuă deja de trei săptămâni la Chișinău, au decis să insufle o nouă viață dispoziţiilor protestatare. Astfel, ei au anunţat de la tribună despre organizarea ”unei noi acțiuni de protest de mare amploare împotriva guvernării”, pe data de 4 octombrie, de parcă nici nu ar vedea corturile pustii din piaţă şi puţinii ascultători pe care îi au înfaţă.

”Noi am luat în considerare doleanțele protestatarilor din alte raioane ale țării și am decis să organizăm un protest de amploare… Insistăm ca în această zi să fie convocată ședința extraordinară a Guvernului și Parlamentului pentru realizarea pe etape a revendicărilor noastre”, a declarat de la tribună unul dintre  liderii platformei ”DA”, Andrei Năstase.

Новосадюк Владимир - Sputnik Moldova
Toamnă fierbinte în Moldova

Discuția mutului cu surdul

Incredibil! De parcă ar vorbi surdul cu mutul. De parcă până la asta liderii platformei nu au primit de la putere un refuz categoric. De parcă nu ar vedea că rândurile li se răresc ctatastrofal. De parcă ar fi uitat că au declarat cu puţin timp în urmă că mitingul de protest din Chișinăului se va extinde în mai multe localități din Moldova, la solicitarea populaţiei de acolo. De parcă nu ar înțelege că societatea moldovenească vede perfect că nu a ieșit nimic din această afacere, iar forțele scad pe zi ce trece.

Dacă această mişcare, am în vedere apelul la o nouă adunare în masă a cetățenilor în centrul Chișinăului, este dictat de dorința de a-și face darea de seamă în fața comanditarilor acţiunii, atunci este clar. Dar dacă liderii platformei ”DA” cred sincer că acțiunea de protest pe care au organizat-o se va finaliza cu ceva concret, atunci începi să te îndoieşti de capacitatea lor de a percepe în mod real ceea ce se întâmplă în jur.

Protestatarii contra protestatarilor

In acțiunile actuale ale platformei ”DA” a apărut şi o notă picantă, dată de faptul că ei încearcă să blocheze acțiunile de protest ale Partidului Socialiștilor lui Igor Dodon și ”Partidului nostru” al lui Renato Usatîi. S-a constatat dintr-o dată că locul din fața Parlamentului, unde din 27 septembrie cei de stânga intenţionau să desfăşoare acţiuni de protest cu termen nelimitat, era deja rezervat de platforma ”DA”.

Тысячи кишиневцев с флагами митинговали за отставку правительства Молдавии - Sputnik Moldova
Un adevăr trist: protestele din centrul Capitalei sunt sortite eșecului

Desigur, e ușor să instalezi corturi goale prin tot oraşul și să afirmi că locatarii lor virtuali vor veni acolo după serviciu. Dar, mă rog, asta e treaba organizatorilor.

Însă cum se explicată dorința lor nestăvilită de a-şi revendica "dreptul primei nopţi" în această istorie cu protestele, de ce se opun vehement intenţiei celor de centru-stânga de a-şi face publice revendicările, care sunt, în linii generale, similare cu cele pe care le înaintează şi platforma ”DA”?! Ce ascund aceste acţiuni inexplicabile? Ar putea exista multe versiuni, însă nu voi încerca să le analizez. Doar voi remarca: se creează impresia că liderii platformei ”DA” au organizat acest tărăboi în centrul Chișinăului pentru un elementar PR, în favoarea comanditarilor și a lor personală. Ei înțeleg deja că scopurile proclamate cu atâta tărie nu vor fi atinse. Însă comanda trebuie onorată.

În apropiatele zile de odihnă am putea să ne dăm seama cât de evidente ori ascunse sunt scopurile pe care şi le propun protestatarii. Probabil, e timpul să mai răsfoim calendarul. A mai rămas  o lună de toamnă, după care va veni perioada în care va fi greu să mai aduni pe cineva în piață, chiar dacă ai promite marea cu sarea. Acestea sunt însă problemele lor…

 

Fluxul de știri
0