Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ghimpu: PLDM şi PDM se urăsc, iar RM e o dezamăgire pentru UE

© SputnikMihai Ghimpu
Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Abonare
Ghimpu susţine că Republica Moldova nu mai este o poveste de succes, ci o dezamăgire pentru Uniunea Europeană. Acesta mai subliniază că PLDM şi PDM sunt în relaţii extrem de proaste, dar asta nu ar trebui să afecteze negocierile de formare a unei noi guvernări proeuropene.

CHIŞINĂU, 17 noiembrie – Sputnik. Liderul PL, Mihai Ghimpu, este de acord că Republica Moldova ar fi „o dezamăgire pentru Uniunea Europeană”. El mai susţine că relaţiile dintre PLDM şi PDM sunt grav afectate.

„Am citit o ştire în care se spune că Republica Moldova este o dezamăgire pentru Uniunea Europeană. Suntem de acord. Mai mult, suntem o dezamăgire şi pentru cetăţenii Republicii Moldova şi în primul rând a celor care au votat de nenumărate ori pentru cursul de integrare europeană. De la 90 încoace, nu am mai avut o situaţie ca azi”, a spus Ghimpu marţi la o conferinţă de presă susţinută de liderii PL.

Marian Lupu Мариан Лупу - Sputnik Moldova
Politică
Lupu regretă că cei de la PLDM aşa şi nu vin la negocieri

Politicianul a criticat partidele proeuropene pentru faptul că „de 3 săptămâni nu discută despre guvernarea acestui stat, despre formarea unei majorităţi parlamentare şi despre instituirea unui guvern”.

Ghimpu a subliniat că anumite partide nu găsesc la acest moment limbaj comun. „Dar este inadmisibil ca timp de 3 săptămâni să fii indiferent, în timp ce situaţia în ţară e gravă”, a mai declarat Mihai Ghimpu, subliniind că dincolo de orice „partenerii externi continuă să sprijine Republica Moldova”.

Totuşi, în opinia lui Ghimpu, la ora actuală „suntem izolaţi politic, economic şi financiar”, iar „furtul miliardului a pus capac la povestea noastră de succes. În loc să tragem concluzii, noi continuăm să dăm vina unii pe alţii”.

Мариан Лупу Marian Lupu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Marian Lupu confirmă: unii deputaţi PLDM vor să facă parte din coaliţia cu PD

Liberalul vede soluţia în renunţarea la practica de a mai arunca vina de la un partid la altul. Acesta a făcut apel către PLDM ca reprezentanţii lor să vină la negocieri şi să pună umărul la formarea unui guvern susţinut de PL, PLDM, PDM şi Grupului Leancă.

„Dacă nu facem asta o să avem probleme mari, iar cel mai grav ce se poate întâmpla sunt alegerile anticipate. PLDM nu trece pragul, dar cel mai grav este că pierdem cursul european. Aşa ca ei (cei de la PLDM, n.red.) nu se procedează în asemenea situaţii”, a mai spus Ghimpu.

Pe de altă parte, liderul liberalilor a îndemnat democraţii „să-şi schimbe tactica de a se adresa către PLDM, atunci când îl invită la masa de negocieri”.

Ghimpu subliniază că „aceste două partide nu se mai pot auzi şi vedea, dar au obligaţia să o facă, pentru că au promis”.

„Să nu se uite unul la altul ci să se uite la cetăţeni”, a conchis Ghimpu.

Fluxul de știri
0