Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce europarlamentarii mint când se referă la Moldova?

© Andrej Plenković, blog personalAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Moldova
Abonare
De ce birocrații europeni mint cu atâta nonșalanță atunci când este vorba de Republica Moldova? Aceasta este întrebarea pe care mi-am pus-o după vizită la Bruxelles a președintelui Legislativului, Andrian Candu, și participarea lui la ședința Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European.

Am constatat că jurnaliștii de la Chișinău au abordat doar câteva aspecte ale acestei vizite, în funcție de tabăra politică din care face parte instituția la care ei muncesc. Cei din cartelul de presă controlat de liderii formali și informali ai Partidului Democrat au relatat despre această vizită în termeni pozitivi, scoțând în față, pe post de noutate, faptul că Andrian Candu a declarat în fața Comisiei Parlamentului European că PCRM ar putea să facă parte din arcul guvernamental de la Chișinău deoarece fără voturile comuniștilor nu va putea fi ales, la primăvară, un nou șef de stat.

Candu trebuie să lupte cu Plahotniuc ca Făt-Frumos cu Zmeul

Andrian Candu la întrevedere cu Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius - Sputnik Moldova
Politică
Candu a fost atenţionat că UE stă cu ochii pe Republica Moldova

De cealaltă parte, presa afiliată Partidului Liberal Democrat a scris și relatat despre această vizită doar în termeni negativi, evidențiind faptul că europarlamentarii l-au întrebat pe Candu cum are de gând să lupte cu oligarhii din țara noastră, în special, cu Vladimir Plahotniuc. Mai mult, după ce președintele Parlamentului a revenit acasă și a susținut o conferință de presă, jurnaliștii din mass-media întreținute de PLDM au ținut să-i readreseze această întrebare, amintindu-i că el este chiar finul de cununie a oligarhului Plahotniuc, cu care, potrivit europarlamentarilor, Candu ar trebuie să lupte ca Făt-Frumos cu Zmeul.

Dar nimeni nu a observat sau nu a dorit să observe enormitățile pe care le-au afirmat membrii Comisiei pentru Afaceri Externe despre Republica Moldova. Și anume, vicepreședintele acestei comisii, Andrej Plenković, în cuvântul de deschidere a dezbaterii despre Republica Moldova, a afirmat că cetățenii țării noastre își doresc o coaliție de guvernământ proeuropeană și alegeri parlamentare anticipate. "Un studiu publicat săptămâna trecută subliniază marea neîncredere a cetățenilor în guvern și în autorități. Cetățenii moldoveni doresc o coaliție de guvernare mai proeuropeană prin organizarea de noi alegeri parlamentare", a declarat Andrej Plenković.

Studiul la care se referă Andrej Plenković este cel comandat de Institutul Republican European și realizat de Magenta Consulting. Doar că rezultatele acestei cercetări sociologice sunt cu totul altele decât cele pe care le-a prezentat europarlamentarul. Și anume, nu este adevărat că majoritatea cetățenilor țării vor ca la guvernare să vină proeuropenii. Dimpotrivă, aceștia nu se mai bucură de nicio încredere și sunt detestați de oameni. Spre exemplu, în vicepreședintele PLDM Valeriu Streleț doar un procent din populația țării mai are încredere, iar în șeful lui de partid, marele proeuropean Vladimir Filat, care acum se află în arest preventiv, — două procente. Dorin Chirtoacă acumulează 4 la sută la capitolul încredere, iar Mihai Ghimpu și Marian Lupu — câte 5 procente. În același timp, pe primele locuri la capitolul încredere se plasează liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi, cu tocmai 26 la sută și cel al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, cu 24 la sută, care doar proeuropeni nu pot fi numiți. Mai mult, potrivit sondajului, aceste două formațiuni politice, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, ar ajunge să guverneze, în timp ce proeuropeanul PLDM nici nu ar trece pragul parlamentar.

Imaginea Uniunii Europene, terfelită de Filat

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Politică
Sondaj: prăbuşire catastrofală a partidelor de la guvernare

Că vicepreședintele Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European Andrej Plenković minte de îngheață apele demonstrează și alt capitol al cercetării sociologice la care face trimitere europarlamentarul. Și anume, potrivit acestei cercetări sociologice, în septembrie 2015, doar 38 la sută dintre cetățenii moldoveni își doreau aderarea la Uniunea Europeană, față de 46 la sută, câți erau acum un an. În același timp, 45 la sută își doresc aderarea la Uniunea Vamală Eurasiatică, în creștere față de anul trecut, când erau doar 42 la sută. Cum poți să afirmi că majoritatea moldovenilor își doresc să adere la Uniunea Europeană, când aceștia nu sunt decât o minoritate care este și în descreștere?

La fel de halucinante au fost și luările de cuvânt ale altor europarlamentari, care, spre exemplu, îl întrebau pe Andrian Candudacă dacă nu cumva Uniunea Europeană are o imagine negativă în Republica Moldova din cauza propagandei presei rusești. Eu, dacă aș fi fost în locul lui Candu, le-aș fi răspuns: nu, domnilor europarlamentari, Uniunea Europeană are o imagine negativă în Republica Moldova pentru că cei pe care i-a adus ea la guvernare la Chișinău, și aici mă refer în primul rând la Vladimir Filat și la tot PLDM-ul, s-au dovedit a fi niște hoți. Dacă Angela Merkel, Donald Tusk, José Manuel Barroso, Štefan Füle, dar și alții nu l-ar fi sprijinit în mod deschis și nerușinat pe penalistul Vladimir Filat, care a prădat o țară întreagă, atunci și imaginea comunității europene, poate, ar fi fost alta.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik.

 

Fluxul de știri
0