CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Procuratura Generală întreprinde acţiuni de investigare la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și la Guvernul Republicii Moldova, a declarat vineri pentru Sputnik secretarul de presă al Procuraturii Generale, Eugen Roșca.
”Sunt retrase diverse documente care se referă la distribuirea mijloacelor financiare din fondul de subvenționare a producătorilor agricoli. Da guvern sunt luate pentru a fi studiate decizi care au fost transmise pentru examinare cabinetului de miniștri de către Ministerul Agriculturii”, a precizat Roșca.
Anterior, așa cum a informat Procuratura Generală, organele de urmărire au depistat mai multe nereguli în procesul de susținere financiară a agricultorilor. În context, organele de drept au iniţiat 34 de dosare penale. Potrivit anchetei, la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) au ajuns documente false pentru primirea subvențiilor.
În dosarele penale figurează persoane care ocupă funcții de stat în Guvern, dar și în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Structurile de drept consideră că funcționarii au contribuit, prin abuz în serviciu, la adoptarea unor decizii de guvern privind folosirea mijloacelor din Fondul de subvenționare.
După cum subliniază Procuratură, din 2012 până în 2013 unii agricultori au primit, prin intermediul unor funcționari, tehnică agricolă oferită în cadrul proiectului 2KR.
Printre cei care au primit tehnică sunt firmele ”Caravita Co”, ”Agro Bio Managment”, ”Agrement Ecology”, ”ABM Agroindustries”, ”Avva Company”, ”ABM Eco Technology”, ”Show Biz Management”, ”Eco Green 3R”, ”Agrofermoteh”, ”Ecoplantera”. În felul acesta, statul a suportat pierderi în proporții deosebit de mari.
Pornund de la datele oferite de procurori, ar fi de presupus că în acest dosar figurează următoarele persoane: Vladimir Filat, care a ocupat funcția de premier din septembrie 2009 până în aprilie 2013, Vasile Bumacov, s-a aflat în fruntea Ministerului Agriculturii din ianuarie 2011 până în februarie 2015, Petru Maleru, conducătorul AIPA din noiembrie 2010 până în prezent, Ion Rusu, șeful companiei ”Caravita”, care este condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul privind neregulile din sectorul bancar. Rusu este și nănaș de cununie al lui Filat.
Potrivit PG, unele firme prezentau la AIPA documente despre investiții inexistente în agricultură, date false privind volumul de investiții, documente false privind achiziționarea tehnicii noi. Companiile încercau în acest mod să majore sumele privind investițiile pentru a primi subvenții de la AIPA. O parte din dosare au fost trimise deja în judecată.