Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Persoane din Guvern, cu dosar penal ce vizează prejudicierea bugetului de stat

© Sputnik / Egor Eremov / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых, agricultura
Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a deschis 34 de dosare penale privind utilizarea frauduloasă a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

CHIŞINĂU, 12 nov – Sputnik. Procuratura Generală a verificat aspectele vizând susţinerea financiară nerambursabilă a producătorilor agricoli din ţară. La baza autosesizării procuraturii au stat informaţiile din mass-media, comunicatele asociaţiilor cu profil agricol, diverse petiţii privind alocarea ilegală a subvenţiilor pentru stimularea dezvoltării unor domenii în agricultură.

Procurorii au depistat multiple încălcări la acest compartiment. Investigaţiile efectuate de procurori s-au soldat cu pornirea urmăririi penale în 34 de cauze. Obiectul acestor cauze penale vizează falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

O parte dintre aceste dosare au fost deja deferite justiţiei. 

уборка урожая - Sputnik Moldova
Programul postrecoltă: AIPA a debursat 1,5 milioane dolari

Concomitent, s-au stabilit şi cazuri în care, acționând în interes material şi personal, persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosind situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. 

Potrivit procurorilor, în anii 2010 – 2013 au fost favorizaţi la obţinerea subvenţiilor doar solicitanţii care cumpărau s-au vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului 2-KR,  aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică. Este vorba de SRL,,Caravita Co”, SRL,,Agro Bio Managment”, SRL,,Agrement Ecology”, SRL,,ABM Agroindustries”, SRL,,Avva Company”, SRL„ABM Eco Technology”, SRL„ShowBiz Management”, SRL„Eco Green 3R”, SRL„Agrofermoteh”, SRL„Ecoplantera”, fiind astfel prejudiciat bugetul de stat cu mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

La 06 noiembrie, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul folosirii intenţionate de către persoane cu funcţii de demnitate publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.


Fluxul de știri
0