Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi dosare pe numele liberal-democraţilor

CC0 / succo / Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция
Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procuratura a deschis mai multe dosare penale pe numele unor persoane cu funcţii de demnitate publică acuzate de alocarea ilegală a subvenţiilor în agricultură şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

CHIŞINĂU, 13 nov – Sputnik. Vladimir Filat, Vasile Bumacov, Petru Maleru, Ion Rusu, sunt doar câteva nume care ar putea figura în dosarele penale deschise de Procuratura Generală în legătură cu alocarea ilegală a subvenţiilor pentru stimularea dezvoltării unor domenii în agricultură.

Procurorii au depistat multiple încălcări la acest compartiment. Investigaţiile efectuate de procurori s-au soldat cu pornirea urmăririi penale în 34 de cauze. La 6 noiembrie, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul folosirii intenţionate de către persoane cu funcţii de demnitate publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. 

Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Persoane din Guvern, cu dosar penal ce vizează prejudicierea bugetului de stat

Ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Eugen Roşca, a fost laconic în răspunsurile la întrebările adresate de Sputnik cu referire la identitatea persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

„Nu oferim asemenea detalii”, a declarat Roşca. Ofiţerul de presă al Procuraturii Generale nu ne-a dezvăluit nici numele procurorului care se ocupă de acest dosar.

Din datele prezentate de organul de urmărire penală putem deduce doar câteva nume care ar putea figura în respectiva cauză penală. Potrivit procurorilor, în anii 2010 – 2013 au fost favorizaţi la obţinerea subvenţiilor doar solicitanţii care cumpărau s-au vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului 2-KR,  aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică. Este vorba de SRL,,Caravita Co”, SRL,,Agro Bio Managment”, SRL,,Agrement Ecology”, SRL,,ABM Agroindustries”, SRL,,Avva Company”, SRL„ABM Eco Technology”, SRL„ShowBiz Management”, SRL„Eco Green 3R”, SRL„Agrofermoteh”, SRL „Ecoplantera”, fiind astfel prejudiciat bugetul de stat cu mijloace financiare în proporţii deosebit de mari. 

Comisia parlamentară agricultură şi industrie alimentară - Sputnik Moldova
MF: agricultura va fi subvenţionată în limita mijloacelor disponibile

S-au stabilit şi cazuri în care, acționând în interes material şi personal, persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosind situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Conform acestor date oferite de procurori, putem deduce că în dosar sunt vizate următoarele persoane: Vladimir Filat, premier în perioada septembrie 2009 – aprilie 2013, Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare în perioada ianuarie 2011 – februarie 2015, Petru Maleru, director al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură în perioada noiembrie 2010 – până în prezent, Ion Rusu, directorul Caravita, condamnat recent la 5 ani de închisoare şi care este şi naşul de cununie a lui Vlad Filat, învinuit în dosarul fraudelor bancare.

Obiectul acestor cauze penale vizează falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA. O parte dintre aceste dosare au fost deja deferite justiţiei.

Fluxul de știri
0