Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Expert: pericolul aplicării armei chimice de către teroriști este foarte mare

© Sputnik / Sergey Krivosheev / Accesați arhiva multimediaУчения по защите от химического и ядерного заражения
Учения по защите от химического и ядерного заражения - Sputnik Moldova
Abonare
După îngrozitoarele atacuri teroriste de la Paris și explozia bombei la bordul aeronavei ruse A321, lumea este în panică.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik, Anna Stolearova. Probabilitatea aplicării armei chimice de către teroriștii „Statului Islamic” (SI) este foarte mare, având în vedere că în istorie au mai fost deja asemenea cazuri, a declarat joi pentru Sputnik șeful Centrului de prognozare militară, membru-corespondent al Academiei Militare (Rusia), Anatoli Țîganok.

Premierul francez a declarat miercuri în cadrul ședinței Adunării Naționale a Franței, că există pericolul aplicării de către teroriștii SI a armelor chimice și bacteriologice.

Ситуация в Париже после серии терактов - Sputnik Moldova
O femeie kamikaze s-a aruncat în aer la Paris

„În privinţa armei bacteriologice, am desigur mari îndoieli, deoarece acest tip de arme este foarte bine păzit în toate țările din lume. Însă probabilitatea ca teroriștii să aplice arma chimică este reală, cu atât mai mult cu cât au fost deja asemenea cazuri”, a spus Țîganok.

Acest pericol este destul de real. Astfel, la 20 martie 1995 adepții sectei „Aum Sinrike” au dispersat  gaze toxice în metroul din Tokyo. Ca rezultat, 13 persoane au decedat și peste 6 mii s-au ales cu intoxicații de diferită gravitate.

După aceste evenimente, aminteşte expertul, industria japoneză a făcut totul pentru a securiza metroul împotriva unor astfel de atacuri. Au fost instalate rezervoare suplimentare de aer care  încep să funcționeze imediat  ce teroriștii vor dispersa substanțe toxice în interior.

„Rusia și toate țările Europei știu că teroriștii pot aplica arma chimică. Mulți poate că nu au acordat atenție, însă acest lucru este foarte important: aproape în toate ţările, inclusiv în ţările CSI, la stațiile de metrou sunt instalate semnalizatoare care verifică prezența în aer a gazelor”, a explicat expertul.

Acest sistem de securizare, cu părere de rău, este prevăzut doar pentru staţiile de metrou. Dar există pericolul aplicării armei chimice de către terorişti şi în alte locuri.

Место крушения российского самолета Airbus A321 в Египте - Sputnik Moldova
Rusia
SFS: Сatastrofa aviatică din peninsula Sinai este un act terorist

Expertul a amintit că, acum două săptămâni, armata siriană a ocupat poziţii ale unităţilor SI, care foloseau arma chimică. Atunci, parcă se discuta că Siria va elimina tot acest armament în comun cu americanii. Dar, după cum a menţionat Ţîganok, opoziţia siriană continuă să utilizeze arma chimică.

După îngrozitoarele atacuri teroriste de la Paris și explozia bombei la bordul aeronavei ruse A321, lumea este  în panică. Zilnic, din diferite ţări ajung informaţii despre posibile acte teroriste. Astfel, miercuri  a aterizat de urgenţă un avion care zbura din Polonia în Egipt. Specialiştii nu au găsit nicio bombă la bordul acestuia.

Fluxul de știri
0