Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liberal-democraţii defilează în pielea goală

© Sputnik / фотография пресс-службы ЛДПМПремьер-министр Молдовы Валерий Стрелец
Премьер-министр Молдовы Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Abonare
După ce au profitat din plin de actualul sistem politic, la edificarea căruia au pus umărul cu generozitate şi chiar l-au lăudat, liberal-democraţii brusc şi-au schimbat discursul şi s-au apucat să demonteze „sistemul autoritar şi oligarhic care ţine în captivitate o ţară întreagă”.

Aceştia au lansat trei condiţii pentru a participa la negocierile de constituire a noii alianţe de guvernare. Le-a enunţat chiar Valeriu Streleţ – un politician care o face pe niznaiul, pe imaculatul, pe candidatul mesianic şi cel mai indicat la postura de reformator al Republicii Moldova.

Aşa dar, PLDM a început să dicteze condiţii. Ei au trei condiţii. Nici mai mult, nici mai puţin.

Prima este scoaterea de sub controlul politico-oligarhic a instituţiilor de drept (justiţia, sistemul anticorupţie, organele de reglementare). Asta, insistă ei, trebuie să se facă „imediat, ferm şi în termene exacte şi prompte”.

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM își va alege alt lider, iar Filat ar putea fi exclus și din partid

A doua condiţie este un premier apolitic, înzestrat cu competenţe mai largi şi un guvern ce activează în baza constituţiei şi a legislaţiei, dar nu „încorsetat” de acorduri de alianţe şi de „alte soiuri de înţelegeri opace”.

Şi a treia – parlamentul nu mai trebuie să creeze probleme ci să le soluţioneze pe cele existente. Iar preşedintele acestuia trebuie ă fie un om curat, nu unul asupra căruia planează „suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane care au edificat sistemul statului captiv”, adică să nu fie Candu spicher.

Este de remarcat faptul că liderii PLDM s-au împătimit brusc de acest soi de reforme, imediat ce preşedintele acestui partid, Vlad Filat, a fost arestat într-un dosar de corupţie. Dacă nu ar fi avut loc acel arest dureros şi ruşinos pentru PLDM, cine ştie ce propuneri de păstrare şi de perfecţionare a actualului sistem ar fi lansat într-o zi ca aceasta Valeriu Streleţ sau un alt liberal-democrat, căruia i-a fost extrem de bine până în „neagra zi” (pentru unii dintre ei) de 15 octombrie 2015.

PLDM sediu ЛДПМ офис - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM nu mai participă la guvernare

Oamenii se întreabă, cum de liberal-democraţii mai au nas să iasă cu asemenea iniţiative? Chiar îşi fac aceştia iluzii că cineva îi mai ia în serios? Oare nu înţeleg ei că oamenii le ştiu pe toate şi râd de ei când îi văd cum au schimbat brusc şi făţarnic macazul? Sau poate că liberal-democraţii îşi imaginează că prin asemenea condiţionări îşi pot întări partidul şi vor atrage iarăşi simpatiile oamenilor? Nimic mai fals! În felul acesta, vor deveni doar mai ridicoli şi mai respingători.

Un îndemn mai potrivit pentru liderii liberal-democraţi, decât să înceteze a mai defila în pielea goală, nu poate să existe. Toată lumea vede că regele vostru este gol! Şi nu vă mai dedaţi unor spectacole ieftine şi ipocrite, că provocaţi numai dezgust.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0