Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Într-un an, gazul rusesc livrat Moldovei s-a ieftinit cu aproximativ 162 dolari

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaДожимная насосная газостанция
Дожимная насосная газостанция - Sputnik Moldova
Abonare
În lunile ianuarie – septembrie, „Gazprom”a livrat Republicii Moldova 2 miliarde 42 de milioane de metri cubi de gaze naturale, prețul contractual fiind de 210,21 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

CHIȘINĂU, 16 nov — Sputnik. Conform datelor pentru trimestrul trei din 2015, prețul contractual la gazele naturale rusești livrate Moldovei a constituit 210,21 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, ceea ce înseamnă cu 162, 37 de dolari mai puțin față de indicatorii pentru perioada similară din anul 2014. Aceste date se conţin în darea de seamă a emitentului, publicată pe site-ul oficial al Societății pe Acțiuni de tip deschis „Gazprom".

Potrivit sursei, prețul contractual la gazele cumpărate de Moldova din Rusia a atins în primul trimestru al anului curent 310,96 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, iar în trimestrul doi a fost de 252,5 dolari SUA.

Газовая компрессорная станция Укртрансгаз в городе Боярка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Triboi: RM va prelungi contractul cu ”Gazprom” în avantajul nostru

Începând cu anul 2008, prețul la gazele livrate de „Gazprom" pentru „Moldova-Gaz" este ajustat la fiecare trei luni, după o formulă ce ţine cont de fluctuația prețurilor la motorină și păcură", se menționează în raportul „Gazprom".

Aceeași sursă menționează că, în nouă luni, „Gazprom" a livrat Moldovei 2 miliarde 42 de milioane de metri cubi de gaze.

Anterior, Valeriu Triboi, viceministrul în exercițiu al economiei, a declarat că Moldova poate prelungi, până la sfârșitul lunii noiembrie sau până la sfârșitul anului curent, contractul de livrare a gazelor naturale cu „Gazprom", precum și acordul cu privire la tranzitul gazelor pe teritoriul Moldovei în 2016.

Gas compressor station - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rusia ieftineşte preţul gazului, iar Chişinăul majorează tarifele

Triboi susține că în cadrul negocierilor nu se discută prețul la acest tip de combustibil. „Este vorba de prelungirea contractului. Există câteva prevederi care includ metodologia de calculare a prețurilor. În trimestrul patru, prețul la gaze este de 210 dolari pentru o mie de metri cubi", a explicat viceministrul în exercițiu al economiei.

Întrebat dacă în 2016 vor crește prețurile la gazele naturale, Triboi a menționat că începutul anului viitor va fi în favoarea Moldovei, deoarece pe parcursul ultimelor nouă luni prețurile la combustibil au fost joase.

Demnitarul a adăugat că actualul contract cu „Gazprom" este convenabil pentru Moldova și este valabil până la finele anului curent.

 

Fluxul de știri
0