Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rusia ieftineşte preţul gazului, iar Chişinăul majorează tarifele

© Sputnik / Ivan Rudnev / Accesați arhiva multimediaGas compressor station
Gas compressor station - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulţi experţi susţin că tariful la gazele naturale trebuie micşorat.

CHIŞINĂU, 5 aug – Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) trebuie să reducă tariful pentru consumatorii finali la gazele naturale după ce, la sfârșitul lunii trecute, concernul rus Gazprom a micșorat prețul de livrare a gazelor pentru trimestrul trei al anului, până la 210 dolari pentru o mie de metri cubi. 

Gazprom - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gazprom a ieftinit gazul livrat în Moldova

De această părere este expertul în domeniul energetic Ion Muntean, care a declarat pentru Sputnik Moldova că la ultima ședință a ANRE, directorii acestei instituții au majorat cu 15 la sută tariful final la gazele naturale, deși știau că furnizorul rus va micșora prețul de livrare. 

Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Republica Moldova
ANRE chemată în judecată de furnizori

Astfel, dacă în ultimul trimestrul al anului trecut Moldovagaz a achitat un tarif de 376 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, atunci în primul trimestru al acestui an acesta a fost diminuat până la 311 dolari, iar în al doilea trimestru — până 252,5 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. Reducerea anunțată de Gazprom la sfârșitul lunii trecute este a treia din acest an, astfel că acum prețul de livrare a gazului rusesc este de doar 210,21 dolari pentru o mie de metri cubi. De la început anului şi până acum, prețul gazelor naturale pentru o mie de metri cubi livrate de Gazprom s-a micșorat cu aproape 166 de dolari.

Muntean a declarat că argumentul în baza căruia ANRE a operat ultima majorare a fost pierderile din rețea. “În tarif au fost incluse pierderile din rețea, în pofida deciziei anterioare a ANRE de a reduce volumul de pierderi în tariful “Moldovagaz” odată ce au fost depistate mai multe scheme frauduloase, inclusiv comercializarea acestor pierderilor”, a declarat Muntean.

Problema tarifelor majorate la gazele naturale a fost examinată și la ședința Consiliului Suprem de Securitate de miercuri, la care premierul Valeriu Streleț a cerut ca acestea să fie recalculat.              

 

Fluxul de știri
0