Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Triboi: RM va prelungi contractul cu ”Gazprom” în avantajul nostru

© Sputnik / Alexander Mazurkevich / Accesați arhiva multimediaГазовая компрессорная станция "Укртрансгаз" в городе Боярка
Газовая компрессорная станция Укртрансгаз в городе Боярка - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit viceministrului interimar al economiei, Valeriu Triboi, există intenția de a semna un nou contract pe un termen de 3-5 ani. Totodată, este de dorit ca ”Gazprom” să semneze contracte separate cu ”Transgaz” și cu ”Moldovagaz”.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Moldova ar putea prelungi contractul cu ”Gazprom” privind livrarea gazului natural și acordul cu privire la tranzitul gazului prin teritoriul RM pentru anul 2016, la sfârșitul lui noiembrie sau până la sfârșitul acestui an, a declarat la ședința de miercuri a guvernului viceministrul interimar al economiei, Valeriu Triboi.

Potrivit lui, în prezent ministerul economiei, în calitate de structură care este responsabil pentru securitatea energetică a țării, acordă susținerea necesară companiei ”Moldovagaz” în procesul de negocieri cu ”Gazprom” privind prelungirea contractului de livrare și de tranzit al gazului natural  pentru 2016.

”Se presupune că semnarea acestui contract va avea loc sau la sfârșitul acestui an sau la sfârșitul acestei luni”, a spus Triboi.

Conform oficialului, în cadrul negocierilor nu se discută prețul la acest tip de combustibil. ”Este vorba de prelungirea contractului. Există câteva prevederi care includ metodologiile de calculare a prețului. În trimestrul IV, prețul la gaz constituie 210 dolari pentru o mie de metri cubi”, a explicat Triboi la sfârșitul ședinței Cabinetului de Miniștri.

Răspunzând la întrebarea dacă se vor majora prețurile la gaz în 2016, Triboi a subliniat că începutul anului viitor va fi în favoarea noastră, deoarece pe parcursul a nouă luni prețurile la combustibil au fost mici.

Funcționarul a menţionat că contractul în vigoare cu ”Gazpromul” este convenabil pentru Moldova.

”În timpul apropiat, noi dorim să încheiem un nou contract pentru o perioadă mai lungă, de 3-5 ani, în care ar figura aparte şi regiunea transnistreană. Adică ”Transgaz” să aibă contract direct cu ”Gazpromul”, iar Moldovagaz să aibă un contract separat cu compania rusească”, a spus Triboi.

De la începutul anului 2008, prețul la gaz stabilit de ”Gazprom” pentru ”Moldovagaz, se stabileşte în fiecare trimestru conform formulei care ia în calcul indicele de modificare a prețului la motorină și țiței.

Contractul pentru livrarea gazului în Moldova și acordul privind tranzitul de gaz pe teritoriul RM pentru anul 2015 dintre ”Gazprom” și ”Moldovagaz” a fost prelungit la 11 noiembrie 2014.

Fluxul de știri
0