Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scrisoarea unei moldovence de la Paris: ei sunt mulţi şi pretutindeni

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaСитуация в Париже после серии терактов
Ситуация в Париже после серии терактов - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida măsurilor sporite de securitate, se pare că nimic nu o să de schimbe în esenţă. Politicienii nu recunosc că ceea ce s-a întâmplat este o consecinţă a erorilor comise de ei, iar poporul Franţei nu este pregătit să recunoască faptul că conducătorii lor i-au primit benevol pe cei care ulterior au devenit terorişti.

CHIŞINĂU, 16 noiembrie – Sputnik. Corespondenţii Sputnik continuă să comunice cu moldovenii care se află la Paris. Una dintre concetăţenele noastre, care se numeşte Natalia, ne-a oferit un comentariu despre situaţia din republica franceză, în special referitor la realităţile privind imigranţii.

Publicăm textul integral al scrisorii.

Вид на Эйфелеву башню, turnul Eiffel, Paris - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vreau acasă, îmi este frică să rămân în Franţa!

„Salut! Luni starea de mobilizarea încă se vede peste tot. Lumea aici e foarte speriată. Oamenii reacţionează nervos la orice incident. A dispărut siguranţa de până la atacurile teroriste din noaptea de vineri…

Dar ce folos? În pofida măsurilor de securitate sporite, se pare că nimic nu o să se schimbe în esenţă. Politicienii nu recunosc că ceea ce s-a întâmplat este o consecinţă a erorilor comise de ei, iar poporul Franţei nu este pregătit să recunoască faptul că conducătorii lor i-au primit benevol pe cei care ulterior au devenit terorişti. Celor care vin din ţările musulmane le-au dat cetăţenie, le construiesc moschei etc.

Ceea ce m-a şocat este faptul că acei terorişti erau francezi. Ei s-au născut aici! Au crescut aici, la fel ca şi cei care au comis atacul din ianuarie, la Hebdo Charlie…

Ştii, eu am lucrat o perioadă la o întreprindere cu un colectiv de mii de angajaţi. Acolo, 90 la sută dintre angajaţi sunt arabi. Atunci când a avut loc tragedia de la Charlie, ei strigau în gura mare: „Bravo pentru cei careu au atacat! Să nu mai îndrăznească nimeni să se amuze pe seama lui Allah”. Ei sunt mulţi şi pretutindeni.

Vreau să-ţi mai spun că mulţi moldoveni de ai noştri lucrează aici de peste şapte ani, cu acte în regulă, dar încă li se refuză titlul de sejur, în timp ce arabilor, care nu lucrează, li se oferă cetăţenie. E jalnic şi e revoltător!

Ситуация в Париже после серии терактов - Sputnik Moldova
Franța: Au început arestările

De ce se întâmplă asta? Pentru că aici musulmanii sunt la putere. Ei lucrează prin prefecturi, primării şi la guvern. Asta ţi-o spun doar aşa, din ce am observat timp de aproape patru ani de când sunt în Franţa şi cea mai mare parte a timpului mi-o petrec la Paris.

Duminică, la biserica la care mergem, venise un francez căsătorit cu o moldoveancă şi am discutat cu dânsul subiectul imigranţilor. Discuţia a avut loc la o zi după atacurile teroriste. El spunea ca nu îl deranjează faptul că plăteşte impozit statului, iar statul îi susţine pe imigranţi! Ca dânsul sunt foarte mulţi. Astfel imigranţii stau aici ca în sânul lui Avram.

Dar este cazul să facem diferenţa între imigranţi şi imigranţi. Oamenii de culoare, adică cei din fostele colonii franceze, muncesc, sunt liniştiţi şi fac câte 8 – 12 copii. Iar familiile de francezi sunt prin definiţie cu foarte puţini copii.

Nu am la dispoziţie date statistice exacte, dar din ceea ce se vede cu ochiul liber este evident faptul că în Franţa comunitatea musulmană a ajuns să fie cea mai numeroasă. Imaginează-ţi – este vorba de Franţa, o ţară care a fost creştină cândva. Acum aici domină religia musulmană. Ei şi-au făcut iluzia că vor construi o societate laică. Nimic mai fals. Omul are nevoie de spiritualitate. Şi dacă francezilor le-a fost luată credinţa creştină, în locul ei va veni altceva şi asta se întâmplă şi prin popularea acestei ţări de către oameni care aduc cu ei alte religii. Dar, precum îşi spuneam, aici musulmanii sunt cei mai mulţi. Puţini dintre ei sunt practicanţi fideli, dar toţi se raportează la islam, ţin ramazanul şi pun mai presus propria religie şi propriile valori decât orânduirea democratică a Franţei”.

Fluxul de știri
0