CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Recent, au avut loc primele consultări ale președintelui Moldovei Nicolae Timofti cu conducătorii fracțiunilor parlamentare privind desemnarea candidaturii viitorului prim-ministru.
La discuțiile cu șeful statului nu au participat reprezentanții a două formațiuni politice – ai partidului liberal-democrat din Moldova și ai partidului socialiștilor.
Primii care au contramandat întâlnirea cu președintele au fost liberal-democrații. Motivul acestei decizii nu a fost explicat. Mai târziu, socialiștii au anunțat că nu intenționează să înainteze o candidatură pentru funcția de premier și nu vor participa la discuțiile privind formarea cabinetului de miniștri.
Anterior, PLDM și socialiștii au înaintat ”împreună” la Curtea Constituțională cererea privind revizuirea mai multor articole din Constituție, și anume, care se referă la procedura de alegere a președintelui. Curtea Constituțională a respins miercuri iniţiativa acestui ”duet” politic, dar a dat curs cererii platformei ”DA” de a efectua un referendum, inclusiv pe tema procedurii de alegere a președintelui republicii.
În ce constă, totuși, asemănarea dintre liberal-democrați, socialiști și platforma ”DA”?
După cum consideră unii analişti, în condițiile actuale liberal-democraților, socialiștilor și platformei ”DA” le este convenabil să speculeze ideea privind alegerea președintelui prin vot direct.
Specialiștii discută în contradictoriu, pe cât este de avantajos pentru țară este proiectul de alegere a președintelui prin vot direct. Dar, așa cum consideră unii analiști, ţinând cont de faptul că poporul este încântat de această idee, îndemnul de modificare a Constituției în acest aspect se transformă într-o mișcare politică convenabilă atât pentru socialiști, cât și pentru PLDM, a cărui popularitate este în scădere, dar și pentru platforma ”DA”.
Unii politologi înclină să creadă că dacă aceste formațiuni ar putea propune soluţii reale pentru rezolvarea crizei politice și sociale, atunci ei ar fi rezistat în fața tentaţiei de a specula ideea alegerii președintelui. Experții sunt de părere că, deoarece PLDM, PSRM și platforma ”DA” nu sunt în stare să propună altceva, ei încearcă să acrediteze ideea că prin alegând președintele prin vot direct, țara își poate rezolva multele probleme acumulate în ultima perioadă. Dar, după cum se spune, schimbând locul termenilor, suma nu se schimbă.
Unii analiști consideră că, în baza exemplului acestor formațiuni politice, putem concluziona că clasa politică din Moldova nu a ajuns încî la capacitatea de a discuta şi a propune mecanisme concrete pentru toate domeniile vieții: politic, social și economic. De aceea, în Moldova încă mult timpvor continua disputele asupra unor așa-zise decizii globale.