CHIŞINĂU, 4 oct – Sputnik. Sesizarea depusă miercuri la Curtea Constituţională de reprezentanţii PLDM, prin care este contestată constituţionalitatea demiterii Guvernului Streleţ, are doar scopul de a arăta opiniei publice că reprezentanţii acestei formaţiuni politice luptă cu o pretinsă nedreptate comisă de Parlament, susţine avocatul Igor Ciuru.
În opinia lui Ciuru, sesizarea semnată de deputaţii liberal-democraţi „este interesantă doar sub aspectul jocului cu termenii şi noţiunile juridice şi atât”.
Juristul susţine că „fondul acestei sesizări este aproape egal cu zero, dacă e să dăm la o parte solicitarea de interpretare a articolelor 96, 98 şi 106 din Constituţie”, cerută de asemenea de deputaţii PLDM.
Ciuru a subliniat că „Parlamentul poate să demită guvernul fără nici un motiv. Acel cabinet de miniştri care nu se mai bucură de încredere din partea majorităţii parlamentare poate primi vot de neîncrederea chiar dacă ar fi format din cei mai mari experţi şi ar înregistra succese remarcabile”, a mai explicat avocatul.
„Un guvern excelent poate fi doborât de o majoritate parlamentară de cretini şi asta va fi constituţional din punct de vedere al legislaţiei Republicii Moldova”, a mai precizat Ciuru, adăugând că „învestirea şi demiterea unui guvern reprezintă acte ce au la bază întâi de toate voinţa politică şi raţionamentele de ordin politic, fie ele şi foarte cinice, ale adunării legislative, care nu trebuie să fie argumentate în spiritul dreptului civil sau penal. Asta-i logica statului de drept cu democraţie parlamentară. Nu te poţi plânge niciunei instanţe că ţi-a fost demis guvernul, oricare ar fi argumentele şi contra argumentele demiterii”.
Este de menţionat faptul că în sesizarea liberal-democraţilor depusă miercuri la Curtea Constituţională este contestată constituţionalitatea Hotărârii Parlamentului nr. 181 din 29.10.2015 prin care a fost adoptată moţiunea de cenzură (exprimarea votului de neîncredere) Guvernului Condus de Valeriu Streleţ. Autorii sesizării au cerut ca autoritatea de jurisdicţie constituţională să explice dacă demiterea Guvernului, cu invocarea unor suspiciuni de corupţie, poate fi constituţională atâta timp cât faptele de corupţie nu au fost probate.