Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea a respins iniţiativa de modificare a Constituţiei semnată de PSRM şi PLDM

© Sputnik / Родион ПрокаКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a restituit, sesizarea comună a PSRM şi PLDM privind avizarea iniţiativei de revizuire a unor articole din Constituţia Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 11 nov – Sputnik.  Curtea Constituţională a restituit, fără a examina fondul, sesizarea comună a fracţiunilor Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova privind avizarea iniţiativei de revizuire a unor articole din Constituţia Republicii Moldova care se referă la mecanismul de alegere a preşedintelui ţării.  

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Supriză: PLDM şi PSRM "iau cu asalt" Preşedinţia. Filat a semnat cu Dodon

Sesizarea, prezentată în adresa Curții Constituționale în data de 3 noiembrie, vizează modificarea articolelor 78, 85 şi 89 din Constituție şi se referă la alegerea şi demiterea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

„În procesul verificării preliminare a sesizării, fără a prejudeca fondul cauzei, Curtea a constatat unele inadvertențe tehnice în textul proiectului de lege care fac imposibilă examinarea fondului cauzei în actuala redacţie deficitară”, menţionează Curtea.

Potrivit magistraţilor, în proiectul de lege se conţine un nonsens, deoarece prevede o contradicţie ininteligibilă privind modul de adoptare, prin consacrarea a două soluţii care se exclud reciproc: calea parlamentară şi cea referendară. Astfel, deşi în titlul proiectului de lege se menţionează „Parlamentul Republicii Moldova”, în calitate de autoritate prezumtivă a adoptării legii pentru modificarea Constituţiei, în Preambulul proiectului de lege se menţionează că aceasta este adoptată de către „popor”.

 

Fluxul de știri
0