Protestele de la București și Chișinău, aceleași influențe străine?

© privesc.euProteste la Bucureşti, 5 noiembrie 2015
Proteste la Bucureşti, 5 noiembrie 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Și protestele de la București, și cele de la Chișinău par să fie inspirate și dirijate de servicii din străinătate. Sunt mai multe semne care indică spre Berlin. Deosebirea este că, dacă în România acțiunile acestora dau rezultat, la Chișinău, cel puțin la această etapă, au eșuat.

În ultimele zile apar tot mai multe dovezi că protestele de la București sunt de inspirație străină. Adică oamenii ies în mod sincer în stradă ca să protesteze împotriva clasei politice, dar fără ca să bănuiască că sunt victimele unei manipulări de proporții a serviciilor, care, după cum spunea recent Călin Georgescu, "au trădat cauza și nu au apărat statul, cetățeanul și pământul țării, ci alte interese, străine de neamul nostru". Mai mulți observatori de la București au remarcat că mesajele protestatarilor trezesc nedumerire, oamenii protestează fără să aibă ceva concret în minte. Mai ales după ce a picat Guvernul Ponta, lozincile "Vrem resetarea clasei politice" ori "Nu mai vrem corupți" nu-și prea au sens.

Iohannis, un preşedinte mai mult neamţ decât român

Fostul șef al diplomației de la București Adrian Severin spune că ceea ce se întâmplă acum în Capitala României este rezultatul luptei geopolitice date între americani și nemți, ultimii încercând să prea controlul asupra statului român de la SUA. E posibil să fie așa, mai ales dacă ținem cont că președintele României, care e mai degrabă neamț decât român, este aclamat de protestatari. Mai mult, când duminică președintele Klaus Iohannis a mers în Piața Universității pentru a sta de vorbă cu oamenii, înainte să ajungă în piață, persoanele care aveau pancarte pe care scria "Klaus Iohannis, demisia" au fost bătute, bruscate, înjurate, chiar scuipate, aparent de alți protestatari, dar care, de fapt, erau oamenii serviciilor.

Mai amintim că la dialogul cu protestatarii, Iohannis i-a invitat doar pe reprezentanții organizațiilor neguvernamentale finanțate de Fundația Soros, ceea ce spune multe.

București proteste anti Piedone Бухарест протесты против Пьедоне (примар 4-го сектора) - Sputnik Moldova
Potențial candidat la funcția de premier al României: UE este o etapă depășită

Cine montează tinerii împotriva Bisericii?

Și ceea ce este cel mai important, manifestațiile au fost îndreptate, în mod cu totul inexplicabil, împotriva Bisericii Ortodoxe Române, care nu are nicio treabă cu clasa politică română coruptă sau cu incendiul de la Clubul Colectiv. E halucinant să auzi strigându-se pe străzile Bucureștiului "Vrem spitale, nu catedrale", să vezi mulțimea huiduind la Patriarhie sau înjurându-i pe tinerii care au ieșit în Piața Universității cu un banner pe care era lipită o icoană şi pe care era scris un citat din Biblie „Fără Mine nu puteți face nimic". Este evident că în stradă au ieșit și activiști bine pregătiți, care știu foarte bine că fără Biserică poporul român va fi transformat în populație, o masă de manevră bună de folosit în absolut orice experiment social. Și iarăși repet: asta nu înseamnă că toți cei din stradă sunt trimiși de servicii, majoritatea zdrobitoare a protestatarilor nu este decât o masă de manevră. Deci, în fond, protestele de la București nu au nimic în comun cu interesele poporului român, ele vin să slujească, mai curând, interese străine.

Nici protestatarii de la Chişinău nu par să ştie ce vor

Aceasta este în linii mari situația de la București care, în anumite aspecte se aseamănă cu cea de la Chișinău. Vom remarca faptul că nici protestatarii din Capitala țării noastre nu prea știu bine ce vor. Și aici mă refer la protestul din Piața Marii Adunări Naționale, nu la cel din fața Parlamentului care, mai degrabă, este o replică dată protestului din față Guvernului, decât o manifestație autentică a revoltei oamenilor. Mai întâi, liderii Platformei DA, adică organizatorii protestelor din PMAN, au cerut "Miliardul înapoi" și pedepsirea celor care l-au furat. După punerea sub învinuire și arestarea liderului PLDM, Vladimir Filat, în dosarul Băncii de Economii, această lozincă este oarecum expirată deoarece, cel puțin formal, Filat este cercetat pentru că a devalizat sistemul bancar și pe averile lui a fost pus sechestru. Deci, autoritățile depun eforturi concrete pentru a întoarce miliardul înapoi, așa cum cer protestatarii. Mai ales dacă, după cum sugera recent președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și vicepreședinte PDM, în dosarul privind delapidările din sistemul bancar vor fi cercetați și alți lideri PLDM, nu doar Filat. Adică, potrivit lui Candu, vor fi pedepsiți toți hoții, nu doar unul.

Chiril Lucinschi - Sputnik Moldova
Politică
PLDM suflă în pânzele Platformei DA

Și la București, și la Chișinău au picat guvernele, acolo Cabinetul Ponta, iar aici Cabinetul Streleț. Dar ce este mai important, se pare că și protestele de la Chișinău sunt de inspirație străină. Toată, lumea știe că artizanii acestor proteste sunt Vladimir Filat și oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, care au fugit de justiția moldovenească în Germania. De ce statul german nu-i extrădează, ba chiar îi lasă în pace ca aceștia să pună la cale proteste prin care vor să răstoarne regimul oligarhic de la Chișinău, după cum afirmă chiar liderii protestatarilor? Oare nu pentru că nemții își urmăresc interesul și la Chișinău, nu doar la București?

Cui folosesc protestele?

Nu vreau să lansez o nouă teorie conspiraționistă, de acestea avem destule, dar mă întreb și eu ca tot omul: de ce în centrul Capitalei s-a reușit organizarea unor manifestații de masă anume acum, căci situația oamenilor de rând a fost extrem de proastă și mai înainte, iar clasa politică a fost la fel de coruptă? Oare nu pentru că în spatele acestora se află Țopii, agenții interesului german?  Imaginați-vă că anunță o manifestație de protest o mână de intelectuali, care nu au pe nimeni în spate, care nu au legături cu serviciile străine și locale, care nu au bani ca să fie promovați în presă, să apară zilnic pe sticlă, care nu au bani să aducă mii de oameni în Capitală, pentru care nu stau zeci și sute de postaci plătiți pe rețelele de socializare ca să cheme lumea în stradă. Ce șanse au aceștia să adune zeci de mii în Piața Marii Adunări Naționale? Să fim sinceri: nici una.

Protest la CNA - Sputnik Moldova
Opinie: Platforma DA, un instrument în reglările de conturi dintre oligarhi

Deosebirea dintre ceea ce se întâmplă la Chișinău și București este că la noi, cel puțin la această etapă, planurile serviciilor străine au eșuat. Și când zic străine, nu mă refer doar la cele germane, ar putea exista mai mulți actori străini interesați de schimbarea regimului de la Chișinău. De ce au eșuat? Eu înclin să cred pentru că s-au ciocnit de interesele omului de afaceri Vladimir Plahotniuc. Acesta a știut să le deturneze acțiunea. Protestele au fost organizate de oamenii de afaceri Țopa și Filat împotriva lui Plahotniuc, dar după gratii a ajuns Filat, iar Victor și Viorel Țopa riscă, cel puțin formal-juridic, să fie extrădați.

Acum e bine sau e rău pentru popor că Vladimir Pahotniuc a reușit să dejoace planurile Filat-Țopa și a străinilor care stau în spatelor lor? Asta chiar e greu de spus. Aș fi avut un răspuns univoc dacă protestele erau organizate de niște forțe locale sănătoase, nu de marionetele unor interese străine.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik.

Fluxul de știri
0