Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Platforma DA va ajunge la CEC cu problema referendumului

© Sputnik / Мипрослав РотарьОдин из активистов платформы DA Василий Нэстасе повторил требования по отставке руководства страны.
Один из активистов платформы DA Василий Нэстасе повторил требования по отставке руководства страны. - Sputnik Moldova
Abonare
Vineri a fost elaborat textul proiectelor de lege pe care Platforma DA urmează să le prezinte la CEC, iar apoi și în alte structuri de stat. Deja la începutul săptămânii viitoare documentele vor ajunge la Comisia Electorală Centrală (CEC).

CHIȘINĂU, 30 oct — Sputnik. La începutul săptămânii viitoare, Platforma civică DA va prezenta la CEC un pachet de documente cu privire la organizarea unui referendum național, a declarat vineri Andrei Năstase, membrul al Platformei DA.

Andrei Năstase, Platforma DA - Sputnik Moldova
Politică
Andrei Năstase despre presupusa confluenţă între PLDM şi Platforma DA

Acesta a spus că Consiliul Platformei civice va continua procedura de organizare a unui referendum naţional cu privire la alegerea directă a şefului statului, reducerea numărului de deputați în Parlament și restricționarea imunității acestora. Astăzi a fost elaborat textul legilor pe care urmează să fie prezentate la CEC, apoi și în alte structuri.

Anterior, Platforma civică DA a declarat că inițiază pe 1 noiembrie colectarea semnăturilor pentru susținerea demersului de alegere a președintelui țării prin vot direct, reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 până la 71 și restricționarea imunității acestora.

Năstase a menţionat că astăzi a fost luată decizia de a elabora o declarație cu privire la situația social-politică din țară, în legătură cu demisia Guvernului. Această declarație va fi făcută publică în Piața Marii Adunări Naționale pe data de 1 noiembrie. În aceeași zi, va fi format un grup de inițiativă, aşa cum prevede Codul Elerctoral.

Andrei Nastase miting la Presedintie - Sputnik Moldova
Societate
Platforma DA, în căutarea a jumătate de milion de semnături salvatoare

Liderii Platformei DA au declarat că intenționează să adune o jumătate de milion de semnături pentru a demonstra voința poporului.

Mandatul actualului președinte al RM, Nicolae Timofti, expiră în luna martie 2016. Demisia președintelui și alegerile directe figurează printre lozincile principale ale opoziției de dreapta și ale celei de stânga, care protestează de mai bine de o lună în centrul capitalei RM.

DA pledează pentru demisia președintelui și a conducătorilor principalelor structuri de stat, organizarea unui referendum național privind alegerea directă a președintelui, precum și pentru continuarea protestelor. Activiștii Platformei DA își motivează revendicările prin faptul că autoritățile centrale sunt controlate de oligarhi și că ele doar mimează cursul european al țării.

Fluxul de știri
0