Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Referendumul constituţional va costa peste 64 de milioane de lei

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri 2015
Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
CEC susţine că un eventual referendum naţional ar costa peste 64,15 milioane de lei.

CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Cheltuielile pentru organizarea unui eventual referendum republican au fost estimate de Comisia Electorală Centrală (CEC) la peste 64,15 milioane de lei.

CEC a aprobat, marţi, devizele de cheltuieli pentru anul 2016. Pentru desfăşurarea activităţii instituției în 2016, au fost estimate ca necesare 52,862 de milioane de lei.

Referendumul constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării va putea fi organizat după data de 23 ianuarie 2016. Curtea Constituţională (CC) a avizat pozitiv, la 24 iulie curent, sesizarea depusă de un grup de 46 de deputaţi în Parlament din fracţiunile PLDM, PD şi PL cu privire la iniţiativa de revizuire a articolului 78 din Constituţie, ce se referă la procedura de alegere a şefului statului în Parlament. 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CC a avizat pozitiv organizarea unui referendum constituţional

Conform CC, proiectul de lege constituţională privind revizuirea art.78 din Constituţie poate fi adoptat după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției.

Amendarea articolului 78 prevede ca preşedintele ţării să fie ales în Parlament în trei paşi, cu 61, 57 şi 51 de voturi. 

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
AIE3 solicită avizul CC asupra modificării Constituţiei prin plebiscit

Potrivit unui aviz al Curţii Constituţionale din septembrie anul trecut, o lege cu privire la modificarea Constituţiei poate fi adoptată după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei respective.

Curtea a reţinut că acest termen de minimum 6 luni are drept scop protecţia Constituţiei, prin asigurarea unei perioade de dezbatere şi reflecţie suficiente în vederea formării unei opinii libere şi în cunoştinţă de cauză.

Plebiscitul constituţional ar trebui să se desfăşoare în intervalul 23 ianuarie – 23 martie, 2016. Mandatul  actualului preşedinte al RM, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei RM, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.

Fluxul de știri
0