CHIŞINĂU, 10 noiembrie – Sputnik. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spus la un post privat de televiziune din România că declarația ambasadorului Statelor Unite ale Americii la București de sprijinire a acțiunilor de protest ar putea duce la destabilizarea situației interne din țară. Declaraţiile lui Băsescu şi cele ale oficialilor americani au fost comentate, în exclusivitate pentru Sputnik, de politicieni şi analişti politici de la Chişinău.
Referindu-se la implicarea SUA în Egipt, când oamenii au fost îndemnaţi să rămână în piaţă ca să determine plecarea lui Mubarac, Băsescu a menţionat următoarele:
„Ambasadorii ieșeau să consolideze mesajele mele, dar nu să aibă ei inițiativă și poate pe urmă să iasă și președintele şi să spună ce a spus și ambasadorul. Un ambasador într-un stat este un ambasador și atât. Vă rog să mă credeți, acțiunea câtorva ambasadori ai unor state, cred că de multe ori, în ultimele luni, este fără mandat de mesaj. Domnul ambasador al Statelor Unite iese și spune – „Stați în stradă”. Ca să destabilizăm și România, că nu ne ajunge Republica Moldova și Ucraina. Nu ne ajunge, mai adunați-vă. Ambasadorul american ar fi trebuit chemat la ministerul de externe și atenționat”.
Fiind solicitat să se refere la declarația fostului președinte român, Traian Băsescu, privind ingerinţa ambasadorului SUA în România prin mesajul de susținere a protestelor, directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc, a precizat următoarele:
„De fapt, Statele Unite întotdeauna manifestă interes și își pun cuvântul în cadrul protestelor pentru democratizare, indiferent dacă este România, sau Republica Moldova, sau orientul Mijlociu. Iar prezența americană eu cred că este supraapreciată în cazul dat pentru că protestatarii, într-adevăr, și-au propus ca să contribuie la demontarea sistemului asociat cu corupția și justiția selectivă favorizantă, iar americanii întotdeauna manifestă interes față de mișcările de acest tip”
La rândul său, politicianul Iurie Roșca a lăudat poziția lui Traian Băsescu, care, în timpul mandatului de președinte al României, era asociat cu principalul promotor al relațiilor româno-american, inclusiv în aspectul cooperării în cadrul NATO, în special, în urma extinderii bazelor militare a alianței Nord-Atlantice în regiune.
„Declarația ex-președintelui României, Traian Băsescu, nu merită decât aplauze și toată aprecierea noastră. În sfârșit, fostul șef al statului român pune accentele corect, arătând că România a intrat într-o stare de vasalitate când ambasadorul Statelor Unite sau alți ambasadori ai unor puteri Occidentale își permit să dea indicații factorilor de decizie, inclusiv mulțimilor din stradă, cum să se comporte și ce atitudini să adopte față de clasa politică sau față de exercitarea actului guvernări în România. Regretabil este doar faptul că atâta timp cât a fost șef al statului, domnul Traian Băsescu nu prea s-a remarcat în luări de poziții de acest fel, fie din rațiuni diplomatice, fie din obediență și servilismul excesiv pe care îl manifestă tradițional majoritatea absolută a liderilor din țările ex-comuniste care se află sub dominația Statelor Unite”, a de clarat Iurie Roşca.
Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat săptămâna trecută, că susține mișcările de protest din ultimele zile și că își exprimă condoleanțele pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. În mesajul său publicat pe site-ul Ambasadei SUA de la București, Hans Klemm menționează că aplaudă exercitarea pașnică a libertății de exprimare și întrunire și îi încurajează pe toți românii să rămână implicați în procesul civic. Totodată, ambasadorul subliniază că SUA așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu președintele Iohannis, prim-ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, și cu guvernul interimar în domeniile prioritare comune.