Sinceritatea lui Candu sau toată pasărea pre limba ei piere

© © Sergiu PraporşcicSergiu Praporşcic
Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
Abonare
Nu vreau să cobesc, dar, dacă domnul Andrian Candu va fi la fel de sincer și de acum încolo în abordările sale, atunci mă tem că trebuie să-i prorocesc viață scurtă în politica moldovenească.

Nu sunt nici susținătorul și nici detractorul domnului Andrian Candu. Îi urmăresc activitatea politică așa cum o fac toți jurnaliștii care nu sunt plătiți nici ca să-l laude, nici ca să-l înjure, adică cei care nu fac panegirice, constatări apocaliptice sau acuzații ce sună ca o sentință judecătorească definitivă și fără drept de atac. Adică, altfel decât cum se înțelege la Chișinău a fi jurnalist meseriaș și, mai ales, de succes. Dar ultima sa postare pe facebook (ultima, în sensul de cea mai recentă) m-a determinat să fac constatarea de mai jos despre politicianul Andrian Candu, constatare pe care, în alte circumstanțe, m-aș fi ferit să o anunț public pentru că, în cazul unei înțelegeri aproximative a lucrurilor, le-aș fi dat prilej unora să mă plaseze în una din cele două tabere menționate mai sus.

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu: „Liderii PLDM au furat miliardul”

Dar să trecem la subiect. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, tot el și vicepreședinte al PDM, îi acuză pe pagina sa de facebook pe liderii liberal-democrați că au furat miliardul de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova. O premieră absolută pentru un fruntaș PDM, ai cărui lideri, până acum, s-au învârtit în jurul cozii, vorbind mai mult în childuri despre implicarea liderului liberal-democrat, Vladimir Filat, în jefuirea Băncii de Economii, a banului public, fără a spune răspicat pe nume nu doar lucrurilor, ci și infractorilor. Până acum liderii PDM au tăcut cu înțelepciune, lăsând ca procurorii să spună ceea ce voiau ei să audă poporul.

Dar iată că, ceea ce s-au ferit să afirme alți fruntași ai PDM, o spune Candu. "Cea mai mare greșeală pe care PDM a făcut-o, și și-o asumă, este faptul că nu a intervenit mai prompt și public în a-i opri pe liderii PLDM să fure miliardul din sistemul bancar. Iată de ce, dacă să furi miliardul pentru PLDM este a fi "proeuropean", atunci, evident, eu cu colegii mei din PDM nu vrem să fim asociați cu acestea", a scris președintele Parlamentului. Deci, Candu recunoaște că nu doar Filat, ci și alți lideri liberal-democrați au fost implicați în furtul banilor din sistemul bancar. Dar, sinceritatea președintelui Parlamentului merge mai departe decât atât, el recunoaște că cei de la Partidul Democrat au știut că Filat și ortacii lui (o fi și Valeriu Streleț printre ei?) au furau miliardul din sistemul bancar și chiar regretă că nu au intervenit atunci ca să-i oprească. Candu spune că aceasta este "o greșeală" pe care PDM și-o asumă, deși eu înclin să cred că e mai curând o formă de complicitate.

Андпиан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Candu critică mofturile PLDM-ului, dar vrea să-i „seducă” deputaţii

Dar nu de complicitatea sau de lipsa de complicitate a PDM la infracțiunile PLDM vreau să mă refer, ci la sinceritatea debordantă a domnului Candu. Unde ați mai văzut un politician de la Chișinău care să spună tranșant că, iată, aliații noștri au furat, iar eu și camarazii mei am știut acest lucru, nu am intervenit la timp sau, mai bine zis, am intervenit doar atunci când am înțeles că ne convine să intervenim și acum regretăm această faptă a noastră! E aproape halucinant să auzi asta din gura unui politican cu funcție, și încă ce funcție, de la Chișinău!

Nu știu unde va ajunge domnul Andrian Cadu dacă va continua și de acum încolo să meargă pe această cale și să acționeze în această manieră. În mod sigur că nu va atinge performanța președintelui de onoare al PDM Dumitru Diacov care, datorită maleabilității sale proverbiale, a ajuns un longeviv în politică. Nu vreau să cobesc, dar, dacă veți continua să perseverați pe această cale, domnule Candu, atunci vă prorocesc viață scurtă în politica moldovenească.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik.

Fluxul de știri
0