Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Viitorul preşedinte al Moldovei va fi ales tot de Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariОднако, большинство поддержало снятие депутатской неприкосновенности с лидера либерал-демократов Владимира Филата.
Однако, большинство поддержало снятие депутатской неприкосновенности с лидера либерал-демократов Владимира Филата. - Sputnik Moldova
Abonare
Marian Lupu: depăşirea crizei politice se împarte în două etape - prima, în care trebuie să alegem un nou guvern şi a doua, anul viitor, când trebuie să alegem şeful statului.

CHIŞINĂU, 7 nov – Sputnik. Viitorul preşedinte al Moldovei va fi ales conform prevederilor actualei Constituţii, a declarat liderul democraţilor Marian Lupu. 

Preşedintele PD a menţionat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că, în luna  martie anul viitor, viitorul şef al statului va fi votat în Parlament. 

Мариан Лупу Marian Lupu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Marian Lupu confirmă: unii deputaţi PLDM vor să facă parte din coaliţia cu PD

„Depăşirea crizei politice se împarte în două etape. Prima, în care trebuie să alegem un nou guvern şi a doua, anul viitor, când trebuie să alegem şeful statului. Cu toate iniţiativele, proiectele de legi sau referendumurile pentru care se adună semnături, noi nu reuşim până în martie. Este clar deja astăzi că în luna martie a anului viitor alegerile preşedintelui se vor desfăşura în condiţiile actualei Constituţii, adică cu 61 de voturi. Trebuie să ne gândim şi la acea etapă”, a declarat Lupu. 

Mandatul actualului preşedinte al Moldovei, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei RM, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă. 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CC a avizat pozitiv organizarea unui referendum constituţional

Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.

Fluxul de știri
0