Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC a avizat pozitiv organizarea unui referendum constituţional

© Sputnik / Niku GoncearCurtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ
Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării.

CHIŞINĂU, 24 iul – Sputnik. Curtea Constituţională (CC) a avizat vineri, 24 iulie, pozitiv sesizarea depusă joi de un grup de 46 de deputaţi în Parlament cu privire la iniţiativa de revizuire a articolului 78 din Constituţie, care se referă la mecanismul de alegere a preşedintelui ţării. 

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
AIE3 solicită avizul CC asupra modificării Constituţiei prin plebiscit
 

Cele trei partide care au creat joi AIE – 3, PLDM, PD şi PL, au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită organizarea unui referendum constituţional.

Prin proiectul de lege constituțională prezentat, se propune modificarea modalității de alegere a Președintelui Republicii Moldova în partea ce ţine de numărul necesar de voturi. Astfel, potrivit redacției proiectului de modificare a articolului 78 din Constituție, președintele Republicii Moldova urmează a fi ales cu votul majorității deputaților aleși, adică 51 de mandate.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei este expusă în următoarea redacţie:

„Articol unic  – La articolul 78 alineatul (3) din Constituţia Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, cu modificările ulterioare, textul „a trei cincimi din numărul” se înlocuiește cu textul „ majorității”.”

Curtea Constituțională a decis că iniţiativa este conformă Constituţiei.

„ Proiectul de lege constituţională privind revizuirea art.78 alin. (3) din Constituţie nu depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei impuse de dispoziţiile constituţionale ale art.142 alin.(2) şi poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, se menţionează în avizul dat de magistraţi.

Conform CC, proiectul de lege constituţională privind revizuirea art.78 din Constituţie poate fi adoptat după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției.

Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.


Fluxul de știri
0