Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Viitorul premier al României, un comisar european?

© Photo : DantomozeiDacian Cioloş
Dacian Cioloş - Sputnik Moldova
Abonare
Bruxelles-ul pare să-şi fi pregătit deja garnitura de conducere pentru România, în timp ce la Bucureşti preşedintele cheamă partidele la ”consultări”.

CHIŞINĂU, 6 noiembrie – Sputnik. După demisia premierului român, Victor Ponta, în contextul protestele antiguvernamentale de la Bucureşti, preşedintele român Klaus Iohannis a început consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unei candidaturi pentru şefia guvernului. Între timp, în presă au apărut informaţii, deocamdată neconfirmate, că Iohannis ar putea să-l desemneze pe actualul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Klaus Iohannis, preşedintele României - Sputnik Moldova
Politică
Preşedintele României, de partea protestatarilor de la Bucureşti

Această informaţie le-a fost furnizată jurnaliştilor români de surse de la Bruxelles.

Jurnalistul român, Sorin Roșca Stănescu, citat de activenews.ro, a menţionat că „dacă se confirmă desemnarea lui Cioloș, via Bruxelles, va fi pentru prima dată când un premier este numit din afara ţării, după ocupaţia sovietică”. Editorialul citat este întitulat „Consultări pentru un premier gata împachetat” şi a fost publicat pe CorectNews.

Bruxelles-ul, mai subliniază jurnalistul, „pare să-şi fi pregătit deja garnitura de conducere pentru România, în timp ce la Bucureşti, preşedintele cheamă partidele la ”consultări”.

București proteste anti Piedone Бухарест протесты против Пьедоне (примар 4-го сектора) - Sputnik Moldova
Prognoze post-demisie. Un nou guvern sau alegeri anticipate?

„Prima întrebare este cine l-a desemnat, de fapt, pe Dacian Cioloș? Având în vedere faptul că acesta a fost comisar european şi că informaţia privind viitoarea sa desemnare vine de la Bruxelles ar putea exista bănuiala, cât de cât întemeiată, că oficialii europeni sunt cei care au exercitat, în acest sens, presiuni asupra lui Klaus Iohannis. O asemenea ipoteză este întărită de o realitate care deja a fost demonstrată. Noi nu știm prea bine cum s-a achitat Dacian Cioloș, în trecut, în calitate de comisar european pentru Agricultură de obligațiile fata de instituția europeană. Probabil că a fost un ministru meritoriu. În sensul că a știut să satisfacă cele mai importante dintre solicitările statelor mai puternice din UE, legate de bugetul alocat acestui domeniu. Şi de modul în care acest buget a fost distribuit. Ceea ce este însa cert pentru români este că, dincolo de aventura gripei aviare, ei nu au prea simţit, în perioada respectivă, că au un compatriot instalat în înalta funcție de comisar european pentru Agricultură. Ei bine, acest tip de raționament face plauzibilă teza conform căreia, vom avea, pentru prima dată, un prim-ministru numit din exteriorul țării, desigur, dupa ocupația sovietică”, – a fost un citat preluat de pe activenews.ro.

 

Fluxul de știri
0