Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prognoze post-demisie. Un nou guvern sau alegeri anticipate?

© Teodor Tiţă / incentru.roBucurești proteste anti Piedone Бухарест протесты против Пьедоне (примар 4-го сектора)
București proteste anti Piedone Бухарест протесты против Пьедоне (примар 4-го сектора) - Sputnik Moldova
Abonare
Bomba „Colectiv” a detonat. După catastrofa din clubul de la Bucureşti, românii au ieşit în stradă şi cer schimbarea totală a sistemului şi reformarea clasei politice.

CHIŞINĂU, 6 nov – Sputnik. După demisia de miercuri a premierului Ponta, pasul următor este aşteptat de la Klaus Iohannis. De soluţia pe care o va propune acesta pentru viitorul Guvern, depinde dacă „butoiul cu pulbere” pe care stă România — imaginea aparţine jurnaliştilor de la DC News — va exploda.

Joi şi vineri, preşedintele român a invitat partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Un prim-ministru cu şanse reale să fie votat în parlament. Un prim-ministru care să formeze guvernul pe care şi-l doreşte Klaus Iohannis încă de la instalarea sa la Cotroceni.

Прибытие первых лиц государств в Сочи - Sputnik Moldova
România rămâne fără Guvern

Pe de altă parte, principalele partide parlamentare  au viziuni diferite asupra modului în care ar trebui să evolueze situaţia post-demisie. Astfel, se ştie deja că Partidul Social Democrat  ar vrea să rămână în continuare la Guvernare, iar preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a declarat că vor merge la Iohannis  cu „o propunere care să dea garanţie preşedintelui că va avea susţinere în Parlament”, exprimându-şi speranţa că preşedintele României va desemna prim-ministrul propus de PSD.

Partidul Naţional Liberal optează pentru alegeri anticipate, deşi se pare că nu există o unanimitate în acest sens. Totuşi, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că „astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteptarea societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic”.

La fel şi copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a subliniat că liberalii îşi doresc alegeri anticipate.

UDMR aşteaptă să fie chemat la negocierile pentru formarea viitorului guvern, dar există şi acolo voci care pledează pentru anticipate.

„Guvernul meu” pentru Iohannis?

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că după demisia lui Ponta, Klaus Iohannis va avea în sfârşit, la un an de la venirea la Cotroceni, “Guvernul meu!”, aşa cum a tot repetat preşedintele român. Cristoiu scrie pe blogul său că sistemul, pentru a supraviețui și sub noul Președinte, s-a angajat „că-i va da, de 16 noiembrie 2015, ziua aniversării unui an de la alegerile prezidențiale, Guvernul Meu”.

Proteste la Bucureşti, 3 noiembrie 2015 - Sputnik Moldova
Românii nu glumesc. "E doar începutul", declară manifestanţii

Vorbind despre demisia lui Ponta, jurnalistul scrie că acesta a luat cea mai justă decizie în unul „din rarele sale momente de inspirație”.
Iar acum, „cartoful fierbinte e în mâna lui Klaus Iohannis”, conchide acesta.

Într-o analiză exclusivă pentru DC News, scriitorul şi jurnalistul Radu Călin Cristea opinează că demisia premierului Ponta „închide un ciclu din politica românească”. În opinia acestuia, demisia lui Ponta a deschis supapa „ce va elibera tensiunea socială produsă de o enormă diversitate de probleme”. Totodată, el se îndoieşte că „în cazul dat, "capul lui Moțoc" corespunde cu capul lui Ponta”.

Radu Călin Cristea nu crede că alegerile anticipate vor schimba situaţia: „Ar schimba pe cine cu cine? Alegerile sunt fotografia unui moment din istoria societății, iar clasa politică este produsul unei anumite culturi democratice”.

În urma unor alegeri anticipate acum, situaţia va rămâne aceeaşi, consideră autorul, care se întreabă: „Vrem să transformăm iarăși electoratul într-un poligon de încercare a ideilor din capul politicienilor?”.

Fluxul de știri
0