Conflictul din Donbas, discutat la Berlin

© Flickr / Alper ÇuğunKreuzberg, Berlin
Kreuzberg, Berlin - Sputnik Moldova
Abonare
Vineri seara, la Berlin vor avea loc discuţii între miniștrii afacerilor externe, în ”formatul normand”.

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Miniștrii afacerilor externe ai țărilor din  ”formatul normand” vor discuta la Berlin despre avansarea procesului de reglementare în Ucraina, orientat spre transformarea armistițiului din Donbas într-o pace durabilă, consideră experții ruși intervievați de RIA Novosti.

La Berlin, vineri seara sunt planificate tratative ale miniștrilor afacerilor externe din țările ”formatului normand”.

Politică
OSCE a venit cu noi propuneri privind retragerea armamentului din Donbas

”Formal, se va discuta despre avansarea procesului de la Minsk. Nu este război, dar, evident, nici pace nu este. Cum să fie transformat armistițiul  într-o pace durabilă – aceasta este prima temă care va fi discutată la Berlin”, a declarat pentru RIA Novosti Andrei Suzdalițev, vicedecan al facultății de economie și politică internațională la ”Școala Superioară de Economie”.

Așa cum consideră expertul, al doilea moment important care va fi pus în deiscuţie este modalitatea în care se vor derula alegerile.

Potrivit acestuia, decizii majore la această întrunire nu vor fi luate: ”Sarcina miniștrilor este de a face un schimb de opinii și de a se consulta”.

Встреча главы МИД РФ С.Лаврова с бывшим премьер-министром Ливана С.Харири - Sputnik Moldova
Lavrov: 1,2 milioane de ucraineni au fugit în FR de războiul din Donbas

Bogdan Bezpaliko, directorul centrului de studii privind Ucraina și Belarusul de la Universitatea de Stat din Moscova, consideră că principalul scop al întrunirii de azi este de a consolida statutul de încetare a focului și a continua negocierile privind executarea acordurilor de la Minsk, care la moment ”sunt înghețate”.

Încă o problemă importantă de pe ordinea de zi a întâlnirii din capitala  Germaniei, potrivit lui Bezpaliko, este ”ce va fi după 2015, atunci când acordurile de la Minsk vor expira oficial”. Expertul consideră că „ori ele vor fi prelungite în forma unui nou acord, sau Ucraina va refuza să le respecte în legătură cu expirarea lor și atunci ”cvartetul normand” va fi nevoită să discute deja în contextul situaţiei nou create”.

Fluxul de știri
0