Lavrov: 1,2 milioane de ucraineni au fugit în FR de războiul din Donbas

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaВстреча главы МИД РФ С.Лаврова с бывшим премьер-министром Ливана С.Харири
Встреча главы МИД РФ С.Лаврова с бывшим премьер-министром Ливана С.Харири - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii ucraineni constituie mai mult de jumătate din numărul total al concetățenilor care au venit în Rusia, a menționat ministrul afacerilor externe al FR, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 2 nov — Sputnik. Peste un milion de cetățeni ai Ucrainei au fost nevoiți să se refugieze în Rusia din cauza războiului din Donbas, a comunicat Serghei Lavrov, ministrul de externe al FR.

„Acest proces (de strămutare a compatrioților — n. r.) a fost influențat puternic de evoluția situației din Ucraina: numai din cauza războiului declanșat de Kiev în regiunea Donbas, în țara noastră au sosit 1,2 milioane de ucraineni. În total, cetățenii ucraineni reprezintă mai mult de jumătate din numărul total al compatrioților care au venit în Rusia", se spune în articolul ministrului Lavrov publicat în „Rossiiskaia gazeta".

Ситуация на Донбассе - Sputnik Moldova
Kievul a anunțat începerea retragerii tehnicii din Donbas

În aprilie anul trecut, autoritățile ucrainene au declanșat operațiunea militară împotriva autodeclaratelor RPL și RPD. Potrivit ultimelor date ale ONU, peste 8 mii de persoane au devenit victime ale conflictului. Problema reglementării situației din Donbas este discutată și în cadrul întrevederilor de Minsk de către grupul de contact care, în septembrie anul trecut, a adoptat deja trei documente ce reglementează pașii spre deescaladarea conflictului.

Începând cu 1 septembrie curent, în Donbas a intrat în vigoare ultimul moratoriu. Părțile, inclusiv observatorii, consideră că acesta este respectat. La sfârșitul lui septembrie, a fost semnat acordul cu privire la retragerea de pe linia de demarcaţie a munițiilor cu calibru mai mic de 100 de milimetri și a tancurilor. Acest proces decurge în două etape (mai întâi în regiunea Lugansk, apoi în regiunea Donețk).

Fluxul de știri
0