CHIȘINĂU, 6 nov — Sputnik, Andrei Petrik. „Putin este un lider puternic și acest lucru îi atrage pe cetățenii Moldovei", a declarat pentru Sputnik expertul Institutului Internațional de cercetări politico-umaniste (Moscova), Vladimir Bruter. Potrivit politologului, anume prin aceasta se explică ratingul de peste 60 % al încrederii populației RM față de președintele Rusiei.
Printre motivele care determină acest nivel de încredere ar putea fi invocată lipsa în Moldova a unor lideri puternici, pe fundalul instabilității politice și incertitudinii în ceea ce privește direcţia în care se va mişca ţara.
„În ceea ce ţine de Moldova, Putin este absolut clar pentru mentalitatea moldovenilor. La drept vorbind, cu cine să-l compare? Cu Victor Ponta din România care a demisionat recent după ce a fost învinuit că nu a supravegheat securitatea anti incendiu din București? Poate fi caracterizat acesta ca un lider puternic? În timp ce Putin este într-adevăr un lider puternic, ceea ce este pe placul moldovenilor. Iar asta corelează cu faptul că o mare parte din cetățenii moldoveni consideră vectorul rus de dezvoltare drept unul de perspectivă", a subliniat politologul.
Totodată, comentând opţiunea revistei „Forbes", care l-a desemnat pentru a treia oară pe Putin drept cea mai influentă persoană politică, Bruter a menționat că acesta se datorează și unor astfel de factori cum ar fi criza de imagine cu care se confruntă șefii cu greutate ai unor state europene, precum și faptul că Uniunea Europeană la moment „nu prea mai este în formă".
„Cît priveşte clasamentul „Forbes", acesta nu vorbește de popularitate, ci de influență. La scară internațională, foarte puține persoane pot pretinde a fi cele mai influente: președintele SUA, liderul Chinei, președintele Federației Ruse, unii dintre liderii țărilor Uniunii Europene. „Forbes", care nu-i iubește pe democrați, nu-l va plasa pe Obama pe primul loc. La drept vorbind, revista nici nu dispune de o alegere prea mare, de aceea pe primul loc se află Putin care, potrivit publicației, le creează Statelor Unite cele mai mari probleme", a spus Bruter.
Sociologul moldovean Vladimir Blajco afirmă că, întrebați care sunt liderii străini pe care îi simpatizează cel mai mult, un număr important de respondenţi l-au menționat nu doar pe Putin, ci și pe Aleksandr Lukașenko, președintele Republicii Belarus.
Drept argument pentru această preferință, cetățenii moldoveni au invocat faptul că acești lideri muncesc pentru binele țările lor.
„Privind situaţia din această perspectivă, înţelegem că oamenii urmăresc comportamentul conducătorilor. Iar ce se întâmplă la noi în Moldova, lumea înţelege foarte bine. Trecem printr-o criză politică profundă, conducerile se succed una după alta. Protestele în masă nu încetează. Țara a fost recunoscută încă o dată ca fiind cea mai săracă din Europa. Firește, pe fundalul autorităților noastre, al elitei noastre politice, Putin apare ca o personalitate politică mult mai atractivă", a adăugat Blajco.
De menționat că cetățenii Moldovei, practic, nu manifestă încredere față de propriul lor președinte, fapt demonstrat de sondajele de opinii. Pe parcursul aflării sale la președinție, Timofti s-a bucurat de cea mai mare popularitate în anul 2012, când a acumulat puțin peste 4%. În 2013 ratingul său a început să cadă vertiginos, oscilând constant, în anii 2014 — 2015, în jurul unui procent.