Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Pocăinţa” în faţa Maiei Sandu este şansa PLDM

© basarabia.mdMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
PLDM a fost decapitat. A rămas fără lider. Oricât de virtuos ar fi Valeriu Streleţ ca om, ca manager, ca prieten până la moarte al lui Vlad Filat şi ca antreprenor, el nu este figura capabilă să salveze formaţiunea de la un naufragiu inevitabil şi să o reanimeze, aşa cum ar face-o Maia Sandu.

Sandu are, Streleţ nu prea

Streleţ nu prea are alura unui lider naţional, iar Maia Sandu o are. Dânsa este curtată de două forţe, care la o anumită etapă ar putea joncţiona. Este vorba despre PLDM şi Platforma DA. Ambele structuri au echipe de conducere, dar suferă de lipsa unei figuri proeminente. Nici una, nici alta nu are un conducător dotat cu toată armura liderului natural, capabil să articuleze desluşit un discurs ce arată calea spre „ţara promisă”. Şansele Platformei DA de a şi-o aduce pe Maia Sandu la tronul mişcării sunt mult mai mici decât cele ale PLDM, în care fosta şefă a Ministerului Educaţiei este parţial integrată.

Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Cu Maia Sandu ieşim din zona de confort?

O altă figură nu are cum să împingă PLDM-ul la o distanţă sigură de la marginea prăpastiei. Nu că alţi liberal-democraţi n-ar fi, poate, mai virtuoşi decât Sandu. Pur şi simplu ceilalţi au o serie de limitări de care nu suferă Maia Sandu. În afară de dânsa, ceilalţi au probleme de imagine şi/sau din anumite cauze mai specifice sau mai generale, au mâinile legate şi/sau sunt limitaţi în libertatea de a spune „tot ce trebuie să fie spus”.

O potenţială "Angela Merkel" a moldovenilor

Marele atu al lui Sandu este complex. Este format dintr-o imagine ireproşabilă de politician curat, profesionist, carismatic, care „are răspunsuri la toate întrebările”, nu are probleme de credibilitate în faţa vesticilor, a afişat de fiecare dată o atitudine justiţiară şi ireconciliabilă faţă de corupţie şi inechitate. Pentru cetăţenii moldoveni care şi-au pus toate speranţele în Apus, Maia Sandu este întruchiparea acestor speranţe. Este o potenţială "Angela Merkel" a moldovenilor. Nici un alt politician proeuropean nu are o asemenea imagine. Chiar dacă la ora actuală sondajele îi plasează pe alţii mai în faţă, în cazul în care Maia Sandu ar face un pas sigur înainte, i-ar devansa pe toţi „ceilalţi”. Pentru că tuturor celorlalţi ai ce să le reproşezi, inclusiv şi lui Leancă.

Iurie Leanca si Maia Sandu - Sputnik Moldova
Iurie Leancă clatină barca Maiei Sandu?

Greşelile trecutului nu tocmai glorios

Însă liberal-democraţii au greşit în faţa Maiei Sandu. Au greşit prin faptul că figurile emblematice ale partidului au devenit „eroii” unor scandaluri de corupţie ruşinoase şi astfel "au călcat în picioare valorile Maiei Sandu". Au greşit şi prin faptul că au lăsat-o pe dânsa, o femeie, de una singură în faţa democraţilor, atunci când Sandu a fost propusă la funcţia de premier. Falnicii bărbaţi liberal-democraţi ai neamului se ascundeau prin păpuşoaie atunci când Maia Sandu lupta de una singură pentru crearea unui guvern de factură nouă, emancipat de "schemele vechi", care fac imposibil în Moldova progresul în accepţie occidentală.

Leac amar şi tratament neplăcut pentru liberal-democraţi

Maia Sandu se pare că nu ar refuza, în principiu, să preia conducerea PLDM. Dar pentru asta falnicii bărbaţi liberal-democraţi ai neamului vor trebui să îşi toarne cenuşă pe creştet, pentru faptul că adesea nu au procedat bărbăteşte şi, cel mai important, să accepte condiţiile deloc confortabile pe care le va pune Maia Sandu. Va fi greu, dar alt leac PLDM nu are. Altfel în câţiva ani  PLDM nu va mai exista. Masculilor importanţi din PLDM o să le fie greu de tot să accepte acest tratament amar şi umilitor.

P.S. Pentru unul ca mine este regretabil faptul că Maia Sandu nu este un politician conservator autentic. S-ar putea să greşesc. Aş vrea să nu am dreptate, dar am impresia că domnia sa pune „valorile europene” mai presus decât valorile noastre tradiţionale. Asta e o mare problemă din punctul de vedere al conservatorului care înţeleg spre ce hău se rostogoleşte Europa, după ce s-a desprins de fundamentul său creştin. Asta însă nu se referă la chinurile febrile din PLDM, care ar prefera să găsească cupa cu „apă vie”, să o bea şi să nu moară ca organism politic.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.

 

Fluxul de știri
0