Democrații lui Marian Lupu au inițiat discuții cu comuniștii lui Vladimir Voronin în chestiunea instalării unui nou guvern. Evident că inițierea acestor discuții nu înseamnă că PDM și PCRM vor și vota împreună, alături de alte grupuri parlamentare, un nou cabinet de miniștri. Un vot împreună cu PCRM nu-i convine Partidului Democrat. Ba chiar, în acest moment, nici nu cred că este posibil pentru că asta ar însemna neparticiparea la actul guvernării nu doar a liberal-democraților lui Vladimir Filat, dar și a liberalilor lui Mihai Ghimpu și poate chiar a deputaților din grupul Leancă. Deputații socialiști ai lui Igor Dodon au anunțat din start că nu votează un nou cabinet de miniștri pentru că nu vor să se compromită prin participarea la o guvernare care, în situația actuala a Republicii Moldova, nu poate fi decât extrem de nepopulară. Socialiștii cer alegeri parlamentare anticipate, ei au rămas singuri în fruntea protestatarilor din fața Parlamentului, după ce partenerul lor, Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, s-a îmbolnăvit subit și enigmatic. Aducă, socialiștii sunt pe cal alb și un eventual scrutin anticipat le va aduce și mai multe voturi decât au în prezent. Dar, dacă nu vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, socialiștii oricum nu au nimic de pierdut, deoarece în următorii trei ani, partidele politice care vor participa la guvernare se vor compromite și mai mult, iar socialiștii, stând în opoziție, vor aduna și mai multe bile albe.
Așa că democrații, chiar dacă ar dori, nu-i pot coopta pe comuniști la guvernare pentru că doar cele două partide nu au voturi suficiente pentru a instala un guvern, iar alte formațiuni parlamentare care își zic proeuropene nu vor dori să guverneze alături de PCRM.
Dar democrații lui Lupu nu doar că nu pot să-i aducă pe comuniști la guvernare, dar nici nu vor pentru că asta le-ar oferi concurenților politici, celorlalte partide de pe eșichierul de centru-dreapta, posibilitatea să-i acuze că au renunțat la valori și principii, că nu mai sunt îndeajuns de proeuropeni, că periclitează marșul triumfal al Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană și alte povești numai bune de speriat electoratul de pe acest segment.
Dacă nici nu pot și nici nu vor, de ce atunci democrații discută cu comuniștii posibilitatea constituirii unui guvern? Răspunsul este simplu: pentru a pune presiune pe deputații PLDM, ca aceștia să lase la o parte supărarea pricinuită de arestarea lui Filat și demiterea lui Streleț și să voteze ei, nu comuniștii, alături de PDM, PL și grupul Leancă, un nou cabinet de miniștri. Ca deputații PLDM să înțeleagă că, dacă nu votează, există riscul ca să ajungă în opoziție, ceea ce aceștia nu pot admite. Și asta pentru că PLDM nu este un partid politic, ci o grupare oligarhică pentru care activitatea politică este doar un instrument în realizarea intereselor economice. PLDM are sens să existe ca formațiune politică atât timp cât le oferă fruntașilor ei posibilitatea de a ajunge și de a se menține la putere. Și acest lucru îl știu de minune liderii democrați.
Și încă un motiv din care deputații PLDM nu vor să ajungă în opoziție: mulți dintre ei au temerea că, dacă nu vor mai fi la putere, s-ar putea să devină colegi de celulă cu liderul lor, Vladimir Filat. Pe ei nu-i încânt această perspectivă, tot mai bine le este în Parlament decât la pârnaie, chiar dacă vor fi nevoiți să facă jocul democraților.
Pe de altă parte, dacă deputații PLDM vor decide în mod solidar să nu participe, totuși, la guvernare, atunci votul comuniștilor la formarea viitorului guvern ar putea deveni nu doar o amenințare, ci o amenințare pusă în practică. Și asta pentru că PDM nu-și dorește, în mod sigur, alegeri parlamentare anticipate, care ar putea să lase partidul lui Lupu în afara Parlamentului. Iată de ce, în această situație, democrații îi vor prinde în hora guvernării pe comuniști, fără a mai ține seamă de criticile venite din țară sau de peste hotare. Căci nu doar PLDM, ci și PDM are interesul de a se afla la putere nu doar politic, ci și economic.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik.