CHIȘINĂU, 4 noi – Sputnik. Pentru formare unei noi alianțe de guvernare, inițiatorii acesteia ar putea să se înțeleagă cu unii membri ai fracțiunii liberal-democraților, a declarat pentru agenția Sputnik politologul Corneliu Ciurea.
Marți, partidul democraților a inițiat consultațiile cu privire la formarea unei noi alianțe de guvernare, anunțate în ajun de președintele PDM, Marian Lupu.
În același timp, liderul democraților a dat de înțeles că nu intenționează să-i mai invite la discuții pe liberal-democrații, pentru că aceștia ar intenţiona, împreună cu Partidul socialiștilor, să se adreseze la Curtea Constituțională cu inițiativa de a se reveni la alegerea directă a președintelui țării.
Întrebarea este, în ce mod se poate forma o coaliție de guvernare, dacă unele partide care se consideră proeuropene, se eschivează de la negocieri. PDM, care este deocamdată singurul iniţiator al negocierilor, are 19 mandate. Partidul liberal, care este gata să participe la formarea coaliției, are 13 mandate. Şi-a anunţat disponibilitatea de a fi parte a majorităţii parlamentare și grupul lui Iurie Leancă, din care mai fac parte Nicolae Juravschi și Eugen Carpov. În total, sunt 35 de persoane, pe când pentru formarea majorității sunt necesare minimum 51 de mandate.
”E posibil că la crearea unei noi alianțe vor fi atrași și unii liberal-democrați, care vor acționa contrar poziției conducerii de partid”, a remarcat Ciurea.
Politologul a mai enunţat ideea că noua majoritate parlamentară va fi susținută și de comuniști, deși, potrivit opiniei expertului, aceștia nu vor participa la noua alianță.
Surse din parlamentul moldovenesc, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, au comunicat pentru Sputnik că democrații vor rămâne fideli planului anunțat anterior și nu vor atrage pentru formarea noii coaliții forțele parlamentare de stânga – comuniștii și socialiștii. Cum vor acționa atunci apologeții ideii relansării unei alianțe pro-europene în acest caz?
Aceleași surse din parlament au comunicat că democrații intenționează să poarte tratative ”separate” cu mai mulți reprezentanți ai liberal-democraților, care sunt în prezent în parlament în număr de nouăsprezece. Scopul PDM este de a atrage de partea sa a cât mai mulți aleşi din rândul PLDM pentru formarea coaliției. Potrivit interlocutorului agenției Sputnik, democrații în acest caz sunt gata să facă pași decisivi – până la ieșirea în masă a liberal-democraților din fracțiune, cu statut de neafiliaţi, dar poate şi cu aderarea ulterioară la PDM.
Oricum ar evolua lucrurile, pentru toate posibilele tratative privind formarea noii coaliții a mai rămas timp doar până la 23 martie 2016, când expiră termenul împuternicirilor președintelui țării Nicolae Timofti. Potrivit Constituției, parlamentul Moldovei nu poate fi dizolvat în perioada ultimelor șase luni ale mandatului în curs al şefului statului.