Mini-summitul NATO își începe lucrările la București

© Flickr / Medien BundeswehrНАТО
НАТО - Sputnik Moldova
Abonare
Țările Europei de Est care sunt membre ale NATO se vor întruni la București pentru a discuta pe marginea problemelor ce țin de securitate. Această inițiativă aparține în primul rând Washingtonului, consideră expertul Victor Gaiciuk, fost reprezentant al Moldovei la NATO.

CHIȘINĂU, 4 nov — Sputnik. Sergiu Țurcanu. Miercuri, la București va avea loc un mini-summit NATO, inițiativa convocării forumului aparținând președintelui Poloniei, Andrzej Duda, și președintelui României, Klaus Iohannis.

La summit vor participa președinții țărilor membre NATO din Europa de Est: Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia și reprezentantul Cehiei. Ex-ministrul apărării al Republicii Moldova, Victor Gaicuik, a precizat pentru Sputnik că, în pofida democratismului aparent al Blocul Nord-Atlantic, este evidentă prezența uniui centru conducător unic în această structură.

Военнослужащие РФ на базе Хмеймим в Сирии - Sputnik Moldova
DWN: poziția Slovaciei în privința operațiunii FR în Siria a spart unitatea NATO

„Structura (Alianței) este democratică, fiecare țară are drept de veto, însă toți conștientizează că votul SUA și cel, de exemplu, al Luxemburgului au greutate diferită. Pe când activam acolo, am creat un grup de „prieteni ai Moldovei" din care făceau parte reprezentanți ai țărilor care, în virtutea relațiilor istorice și culturale, sunt mai apropiate Moldovei. Presupun că de data aceasta s-a pornit de la faptul că țările Europei de Est au același nivel de dezvoltare economică și același potențial militar. Eu nu exclud că toate invocă o anumită amenințare dinspre Răsărit", a spus Gaiciuk.

Într-adevăr, experții menționează că sarcina principală a mini-summitului este cu siguranță elaborarea unei politici de securitate comune. Sursele diplomatice ale NATO au comunicat anterior că Alianța intenționează să mărească efectivul de militari și tehnică militară în țările Europei de Est. Potrivit lui Gaiciuk, o astfel de inițiativă vine, în primul rând, din partea Washingtonului.

Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Moldova
MAE: Slovacia nu are nevoie de o bază permanentă NATO

„Aici interferează politica și economia. De exemplu, partenerul strategic al ex-președintelui României erau SUA. Și România s-a orientat mai mult spre Washington decât spre Bruxelles, punându-și la dispoziție teritoriile pentru amplasarea rachetelor ș. a. Acest lucru presupune investiții și ajutor. O reacție de răspuns din partea unui mare partener financiar. Și Bruxelles-ul, și Wașingtonul cunosc situația reală, însă aceasta convine politicii lor comune", a subliniat Gaiciuk.

Analiștii susțin că în prezent se examinează varianta potrivit căreia NATO va disloca în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia câte un batalion de soldați. Astfel, în fiecare din aceste țări se vor afla de la 800 până la 1000 de militari ai Alianței. Iar în iulie 2016, la Varșovia va avea loc deja un summit „în toată legea" al NATO.

Fluxul de știri
0