Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pistrinciuc: votarea pentru demiterea guvernului, o încălcare a acordului AIE

© Sputnik / Vladimir PolusatovVadim Pistrinciuc Вадим Пистринчук
Vadim Pistrinciuc Вадим Пистринчук - Sputnik Moldova
Abonare
Vadim Pistrinciuc, vicepreședintele PLDM, a declarat că prin acest vot a fost încălcat acordul cu privire la Alianță, iar toate motivele invocate în favoarea acestui vot sunt neîntemeiate.

CHIȘINĂU, 29 oct — Sputnik. Prin votul de neîncredere acordat guvernului Streleț, democrații au încălcat acordul cu privire la Alianța pentru Integrare Europeană, a declarat Vadim Pistrinciuc după consumarea procedurii de vot în Parlament.

Potrivit liberal-democratului, decizia de demitere a Guvernului este una iresponsabilă și regretabilă.

El a adăugat că va anunța după ședința de la partid care vor fi acțiunile viitoare ale PLDM. Însă este absolut sigur că nu vor tolera jocurile din culise.

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul a plecat. Cabinetul Streleţ a rezistat doar 91 de zile

Joi, Guvernul RM condus de președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a fost demis cu votul a 65 de deputați din fracţiunile PCRM, PSRM și PDM.

Inițiativa de a iniţia o moțiune de cenzură împotriva Guvernului a venit din partea deputaţilor din opoziție — comuniști și socialiști. Pentru demiterea Guvernului erau suficiente 51 de voturi. Opoziția nu avea numărul necesar de voturi, dar acestea au fost asigurate de Partidul Democrat (19 mandate).

Liderul PDM, Marian Lupu, a menționat că partidul pe care îl conduce nu intenționează să facă o coaliție cu forțele de stânga. El a adăugat că PDM va purta negocieri pentru crearea unei noi alianțe pentru integrarea europeană, inclusiv cu deputații neafiliați, astfel încât săptămâna viitoare să fie creată o majoritate.

În AIE-3, din care fac parte PLDM, PDM și PL, au apărut disensiuni după ce liderul PLDM, Vlad Filat, a fost LIPSIt de imunitatea parlamentară, acesta fiind suspectat de corupție și implicare în dispariția unei mari sume de bani din sistemul financiar-bancar al țării.

Valeriu Streleț Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Streleț, prietenul lui Filat sau sluga și complicele lui?

în condițiile create, președintele RM, Nicolae Timofti, trebuie să propună o candidatură pentru postul de prim-ministru, după ce va purta discuții cu fracțiunile parlamentare.

Conform Constituției, în decurs de 15 zile după înaintarea candidaturii la postul de prim-ministru, persoana propusă urmează să solicite Parlamentului votul de încredere prezentând programul de guvernare și componența Cabinetului de Miniștri. Dacă Parlamentul va vota pentru noul Guvern, miniștrii își vor depune jurământul, iar dacă îl va respinge, președintele țării va trebui să propună o nouă candidatură la postul de premier.

Parlamentul poate fi suspendat în cazul în care, timp de 45 de zile după înaintarea candidaturii la funcţia de prim-ministru, nu este ales un nou guvern. Și doar după ce au fost respinse cel puțin două propuneri.

Guvernul Streleț a fost învestit la 30 iulie și s-a aflat la conducere 92 de zile. Este cel de al cincilea Cabinet de Miniștri propus de PLDM și al doilea demis în acest an.

Prim-ministrul Chiril Gaburici şi-a prezentat demisia în vara acestui an.

Fluxul de știri
0