Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Motivele pentru care PD a votat demiterea lui Streleţ

© privesc.euMarian Lupu
Marian Lupu - Sputnik Moldova
Abonare
Democraţii au susţinut moţiunea de cenzură. Aceştia declară că Streleţ nu mai poate să rămână în funcţia de prim-ministru.

CHIŞINĂU, 29 oct — Sputnik. Deputaţii din fracţiunea PDM au susţinut moţiunea de cenzură.

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat că premierul Streleţ este implicat în fapte care aruncă o umbră de neîncredere asupra dânsului în funcţia pe care o deţine.

„I-am cerut în cel mai procedural şi mai politic mod să demisioneze”, a declarat Marian Lupu în plenul Parlamentului, explicând poziţia PDM vizavi de retragerea votului de încredere Guvernului Streleţ.

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Politică
Nu-s avocatul lui Filat, ci un premier bun, deşi leul s-a depreciat cu 28%

Marian Lupu a spus că argumente de a-l demite pe premierul Streleţ sunt multe, însă a menţionat principalele cinci, de care se conduce PDM.

Şeful democraţilor a precizat că legăturile premierului Streleţ cu afacerile lui Vlad Filat au adus o umbră de neîncredere atât asupra Şefului Guvernului, cât şi asupra ţării, pentru că este vorba despre prim-ministrul ţării.

Principalele argumente invocate de Lupu pentru demiterea Guvernului Streleţ au fost:

Primul: „premierul a fost votat şi de PD ca să se ocupe de problemele ţării şi ale oamenilor, iar domnia sa de două săptămâni se ocupă de partid şi face avocatură pentru Filat, la televiziune şi în străinătate. A ieşit la tribuna Guvernului şi i-a atac pe toţi cei care au altă părere despre Filat”, a menţionat Lupu. Acesta consideră că Streleţ nu a dat dovadă de responsabilitate ci de dezorientare şi că este incapabil să conducă Guvernul într-o situaţie de criză.

Valeriu Strelet - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ nu pleacă din proprie iniţiativă

Al doilea: „Îi reproşăm că împreună cu Vlad Filat au stat alături de Platforma DA împotriva partidelor din alianţă. Eram în drept să denunţăm acordul de alianţă imediat, dar am preferat să-i avertizăm. Ne-am aşteptat ca după nenumăratele noastre discuţii colegii noştri să renunţe şi să revină în alianţă. Dar ei au continuat public aceste condiţionări cu platforma, inclusiv au insistat asupra şedinţei comune a Parlamentului şi Platformei DA”, a declarat preşedintele PDM.

Al treilea: Lupu susţine că „premierul dă dovadă că nu simte situaţia din ţară. Se îngroapă în hârtii, în documente şi în termene. A fost mai ocupat de deplasări pe ogoarele patriei şi în străinătate, în loc să lucreze la scoaterea ţării din criză”.

Al patrulea: „a încercat să obstrucţioneze ancheta în cazul BEM, prin tentativa de a-l demite pe şeful CNA la doar câteva ore de la ridicarea imunităţii parlamentare lui Vlad Filat”, a mai spus Lupu.

Al cincilea: „actuala alianţă nu are majoritate parlamentară, din cauza unor pierderi ale colegilor noştri de la PLDM. I-am explicat premierului că prioritatea este să facem coaliţie cu colegii noştri neafiliaţi, iar el ne-a spus că poate aduce votul de aur din penitenciar, în loc să discutăm cu colegii”, a declarat Marian Lupu.

Fluxul de știri
0