CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Premierul Valeriu Streleţ a fost invitat la tribuna centrală a Parlamentului pentru a prezenta un raport de activitate, înainte de votul pe marginea moţiunii de cenzură. Acesta a menţionat reuşitele şi nereuşitele executivului în cele 92 de zile de când este premier.
În linii generale, din ceea ce a reuşit să spună premierul, rezultă că acesta recunoaşte starea deplorabilă a economiei naţionale, care nu a suferit schimbări esenţiale, iar guvernarea nu a reuşit să implementeze reforme cardinale.
Rata inflaţiei în ţară a ajuns la această etapă la 12,6 la sută, în timp ce BNM prognozase la început de an o rată a inflaţie de numai 5 la sută. Şi valuta naţională s-a depreciat enorm în ultima perioadă. Astfel, leul s-a ieftinit în ultimul an cu 28,1 la sută faţă de dolar şi cu 16,5 la sută faţă de euro. Cauzele sunt problemele din sectorul bancar, scădere exporturilor şi a remitenţelor. Aceste date au fost prezentate de Streleţ joi în faţa Parlamentului.
Premierul Streleţ a mai subliniat că în acest an a crescut datoria de stat internă şi externă cu 33,5 miliarde de lei, sau cu 29 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. La ora actuală şi gradul de dependenţă a economiei ţării faţă de factorii externi rămâne a fi foarte înalt.
Totodată, Streleţ a ţinut să remarce creşterea producţiei industriale, diminuarea ratei şomajului, creşterea exporturilor în ţările din UE şi o uşoară creştere a salariilor.
În timpul în care a fost el premier, a mai spus Streleţ, ţara a urcat 11 poziţii în clasamentul „Doing business”, dar ocupă acum locul 170 în lume. Moldova ocupă un loc atât de jos în acest clasament din cauza procedurii de obţinere a autorizaţiei în construire.
Streleţ a mai spus că a susţinut reformele, inclusiv resetarea sistemului anticorupţie, a făcut multe pentru asigurarea independenţei energetice a ţării.
Acesta a negat faptul că s-a transformat în avocatul lui Filat şi că de la arestarea liderului PLDM nu ar fi activat ca un premier ce merită încrederea majorităţii parlamentare.