Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nu-s avocatul lui Filat, ci un premier bun, deşi leul s-a depreciat cu 28%

© privesc.euValeriu Streleţ
Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Abonare
În timpul în care a fost el premier, a mai spus Streleţ, ţara a urcat 11 poziţii în clasamentul „Doing business”, dar ocupă acum locul 170 în lume. Totodată, în acest an leul s-a ieftinit cu 28,1 la sută faţă de dolar şi cu 16,5 la sută faţă de euro.

CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Premierul Valeriu Streleţ a fost invitat la tribuna centrală a Parlamentului pentru a prezenta un raport de activitate, înainte de votul pe marginea moţiunii de cenzură. Acesta a menţionat reuşitele şi nereuşitele executivului în cele 92 de zile de când este premier.

În linii generale, din ceea ce a reuşit să spună premierul, rezultă că acesta recunoaşte starea deplorabilă a economiei naţionale, care nu a suferit schimbări esenţiale, iar guvernarea nu a reuşit să implementeze reforme cardinale.

Valeriu Strelet - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ nu pleacă din proprie iniţiativă

Rata inflaţiei în ţară a  ajuns la această etapă la 12,6 la sută, în timp ce BNM prognozase la început de an o rată a inflaţie de numai 5 la sută. Şi valuta naţională s-a depreciat enorm în ultima perioadă. Astfel, leul s-a ieftinit în ultimul an cu 28,1 la sută faţă de dolar şi cu 16,5 la sută faţă de euro. Cauzele sunt problemele din sectorul bancar, scădere exporturilor şi a remitenţelor. Aceste date au fost prezentate de Streleţ joi în faţa Parlamentului.

Premierul Streleţ a mai subliniat că în acest an a crescut datoria de stat internă şi externă cu 33,5 miliarde de lei, sau cu 29 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. La ora actuală şi gradul de dependenţă a economiei ţării faţă de factorii externi rămâne a fi foarte înalt.

Totodată, Streleţ a ţinut să remarce creşterea producţiei industriale, diminuarea ratei şomajului, creşterea exporturilor în ţările din UE şi o uşoară creştere a salariilor.

În timpul în care a fost el premier, a mai spus Streleţ, ţara a urcat 11 poziţii în clasamentul „Doing business”, dar ocupă acum locul 170 în lume. Moldova ocupă un loc atât de jos în acest clasament din cauza procedurii de obţinere a autorizaţiei în construire.

Streleţ a mai spus că a susţinut reformele, inclusiv resetarea sistemului anticorupţie, a făcut multe pentru asigurarea independenţei energetice a ţării.

Acesta a negat faptul că s-a transformat în avocatul lui Filat şi că de la arestarea liderului PLDM nu ar fi activat ca un premier ce merită încrederea majorităţii parlamentare.

Fluxul de știri
0