CHIȘINĂU, 28 oct — Sputnik. Deocamdată, există patru pretendenți la postul de guvernator al BNM, a declarat miercuri Ștefan Creangă, președintele comisiei pentru selectarea candidaților, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Potrivit acestuia, este vorba de Nina Șendrea, Ludmila Hvorostovscaia și Serghei Iachim şi Andrei Sagaidac.
„Ludmila Hvorostovskaia activează până în prezent ca economist-coordonator la „Banca Socială", căreia i s-a retras licența. Doamna Șendrea are experiență de muncă în sfera finanțelor. Ea a activat în câteva bănci, iar acum este șefa contabilității de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Cel de al treilea candidat, Serghei Iachim, la momentul de față activează în Belgia, în calitate de consultant în managementul anticriză", a menționat Creangă.
Ultimul dintre candidaţii înregistraţi este Andrei Sagaidac, angajat la EximBank.
Creangă a specificat că, începând cu data de 29 octombrie, ora 17.00, comisia este împuternicită să se întrunească în ședință. „Cel mai probabil, ne vom aduna pe 30 octombrie și vom examina toate cererile. Este important de menționat că doamna Hvorostovscaia a prezentat doar CV-ul. Noi trebuie să așteptăm ca toate documentele să fie prezentate, în cazul în care candidații nu au reușit să le depună", a menţionat Creangă.
Candidatura la postul de guvernator al BNM trebuie să fie anunțată până la 6 noiembrie. Legea cu privire la Banca Națională prevede cerințele de bază față de pretendentul la acest post. El trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, să aibă studii superioare, o bună reputație, dar și o vechime de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul finanțelor, dreptului sau auditului, fie să dețină o funcție științifică sau academică în aceste domenii.
Anterior, spicherul Parlamentului RM, Andrian Candu, a declarat că până la 6 noiembrie candidatura la postul de guvernator al BNM trebuie să fie stabilită. După această dată, candidatul va fi prezentată în Parlament astfel încât pe la mijlocul lunii noiembrie noul guvernator să fie deja numit. Candu a subliniat că chestiunea respectivă trebuie soluționată cât mai curând, deoarece următoarea vizită a FMI în Moldova urmează să aibă loc în a doua jumătate a lunii noiembrie.
Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, și viceguvernatorul Marin Moloșag și-au depus cererea de demisie la 21 septembrie anul curent, cauza principală fiind, potrivit lui Drăguțanu, presiunea din partea unor partide politice.