CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Moldova poate semna memorandumul de colaborare cu FMI în această toamnă, a declarat luni la o conferință de presă prim-ministrul Moldovei Valeriu Streleț.
Potrivit lui, în timpul vizitei în SUA delegația moldovenească a purtat tratative cu toți reprezentanții FMI, care sunt responsabili de "chestiunile legate de Republica Moldova”.
”S-a discutat dacă guvernul este pregătit pentru vizita misiunii FMI, dacă cabinetul de miniștri are mandatul pentru a purta tratative și a semna acordul cu FMI. A fost stabilit și pachetul de sarcini prioritare, pe care trebuie să le realizăm pentru a semna acest document”, a spus Streleț.
Potrivit premierului, cei mai mulţi pașii care trebuiau făcuți de către autoritățile moldovenești, au fost realizaţi deja s-au se află la etapa de executare.
Streleț a subliniat că pentru semnarea memorandumului cu FMI, Moldova mai are nevoie de câteva elemente tehnice, pe de o parte, iar pe de alta – de reforme concrete.
”Când vorbim de elemente tehnice, avem în vedere desemnarea noii conduceri a BNM”, a explicat premierul, adăugând că dacă în timpul apropiat va fi desemnată conducerea Băncii Naționale, atunci Moldova îndeplinește toate condițiile pentru semnarea memorandumului cu FMI.
Vorbind despre tratativele cu reprezentanții misiunii FMI, care se află într-o vizită tehnică în RM, prim-ministrul a spus că dialogul a fost suficient de constructiv.
”Noi am subliniat că suntem gata pentru implementarea reformelor, am remarcat importanța acestui acord pentru procesele interne care au loc în țară și posibilele consecințe cu care ne vom confrunta în cazul în care va întârzia semnarea acordului cu FMI”, a încheiat Streleț.
Programul anterior de colaborare a Moldovei cu Fondul Monetar Internațional a durat trei ani, de la sfârșitul lui ianuarie 2010 până în aprilie 2013. Acesta a prevăzut un ajutor financiar de 370 de milioane drepturi speciale de împrumut, ceea ce echivala în acea perioadă cu 570 de milioane de dolari. Din acestea, Moldova a primit aproximativ 490 de milioane. Ultima tranșă de 76 de milioane nu a ajuns în republică din cauza nemulțumirilor FMI legate de cheltuielile sociale prea mari și deficitul bugetar înalt.