Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocatul lui Filat are pretenţii

© Sputnik / Vladimir PolusatovAvocatul Igor Popa
Avocatul Igor Popa - Sputnik Moldova
Abonare
Apărarea lui Vladimir Filat anunţă că au fost încălcate mai multe drepturi ale deţinutului Filat atunci când a fost transferat din izolatorul CNA în Penitenciarul nr.13.

CHIŞINĂU, 27 oct – Sputnik. Condiţiile de detenţie ale ex-premierului Vladimir Filat în Penitenciarul nr.13 sunt acceptabile, iar starea sa de sănătatea este una satisfăcătoare, a declarat pentru Sputnik avocatul fostului premier, Igor Popa.

Totuşi, apărarea ex-premierului susţine că mai multe drepturi ale deţinutului Filat au fost ignorate atunci când acesta a fost transferat din izolatorul de detenţie preventivă al CNA la Penitenciarul nr.13. 

Владимир Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Încă un dosar penal îl paşte pe Vladimir Filat

„Potrivit hotărârii cu privire la aprobarea Statutului executării pedepsei de către condamnaţi, imediat după primire, deţinutului i se permite să comunice familiei, avocatului sau altei persoane locul unde este deţinut şi schimbarea acestuia. Comunicarea se efectuează în scris sau telefonic, în mod gratuit, fapt care se consemnează într-un proces-verbal şi se anexează la dosarul personal al deţinutului. Atragem atenţia că domnul Filat, din momentul în care a fost efectiv transferat la Penitenciarul nr. 13, avea dreptul, iar Administrația Penitenciarului avea obligația de a-i oferi posibilitatea să-și contactez rudele şi apărătorii”, precizează avocatul.

Igor Popa reiterează că, „lui Filat i s-a oferit posibilitatea să-şi contacteze telefonic soţia abia a doua zi”. 

„Totodată, nici unul dintre apărătorii lui Filat nu a fost contactat și anunțat despre transferul clientului în cadrul Penitenciarului nr.13”, precizează Popa.

И это несмотря на то, что сам действующий лидер ЛДПМ заявил, что его травят целенаправленно. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dosar separat pe actele cu parafa „secret” depistate la domiciliul lui Filat

Avocatul susţine că administraţia  Penitenciarului nr.13 a refuzat repetat să-i permită apărării să aibă întrevederi cu Vladimir Filat în perioada 23-25 octombrie, acest lucru fiind admis abia la 26 octombrie, la ora 10.30.

„Având în vedere refuzul neîntemeiat al reprezentanţilor instituţiei penitenciare de a oferi avocaților dreptul la întrevederi cu clientul, în dimineața zilei de luni, am înregistrat o plângere la administrația Penitenciarului nr.13 prin care am solicitat accesul necondiţionat al domnului Filat la întrevederi cu apărătorii săi, întru asigurarea efectivă a dreptului său la apărare”, menţionează Popa.

De cealaltă parte, Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) susţine că avocaţii lui Filat au fost anunţaţi despre transferul clientului său chiar în seara de 23 octombrie.

„De asemenea, în timpul aflării sale la penitenciar, Vladimir Filat a beneficiat de dreptul de a vorbi cu rudele”, precizează DIP.

Vladimir Filat a fost transferat din izolatorul CNA în Penitenciarul nr.13 din Chişinău în seara zilei de 23 octombrie, în aceiaşi zi în care Curtea de Apel a respins recursul avocaţilor fostului premier de a-l elibera din arest preventiv.

Ex-premierul Moldovei are statut de învinuit într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Vladimir Filat este apărat de o echipă formată din 7 avocaţi, inclusiv din România şi din SUA. Şeful echipei este Igor Popa.

Fostul premier al Republicii Moldova riscă 15 ani de puşcărie, amendă de până la 200 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. 

Fluxul de știri
0