Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încă un dosar penal îl paşte pe Vladimir Filat

© RIA Novosti / Ruslan Shalapuda / Accesați arhiva multimediaВладимир Филат
Владимир Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Averea lui Filat va fi verificată de CNI. Comisia are bănuieli că ex-premierul a tăinuit adevărata sa avere. Falsul în declaraţii se pedepseşte cu amendă sau închisoare de până la un an.

CHIŞINĂU, 22 oct – Sputnik. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a dispus joi, 22 octombrie, iniţierea procedurii de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul trecut admis de către ex-premierul Vladimir Filat. 

„CNI a dispus în unanimitate iniţierea procedurii de control în privinţa domnului Vladimir Filat, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2014 şi informarea domnului Filat despre decizia adoptată”, a declarat joi după şedinţa CNI, vicepreşedintele instituţiei Victor Strătilă.

И это несмотря на то, что сам действующий лидер ЛДПМ заявил, что его травят целенаправленно. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dosar separat pe actele cu parafa „secret” depistate la domiciliul lui Filat

Potrivit lui Strătilă, CNI s-a autosesizat după ce CNA a reţinut cinci maşini de lux care aparţin lui Filat, dar care nu au fost incluse în declaraţiile de avere ale deputatului. „Vrem să facem lumină pe acest caz”, a declarat Strătilă. 

Dacă CNI va stabili că Filat a tăinuit adevărata avere, atunci va înainta actul de constatare Procuraturii Generale.  Dacă se va stabili că Vladimir Filat a admis fals în declaraţii, atunci el riscă pedeapsă penală cu amendă în mărime de până la 12 mii lei sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Filat riscă 15 ani de puşcărie

Vladimir Filat are statut de învinuit într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. 

Fostul premier al Republicii Moldova riscă 15 ani de puşcărie, amendă de până la 200 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. 

Fluxul de știri
0