Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candu îl îndeamnă pe Timofti să nu-l demită pe Chetraru

© fb.com/andrian.canduAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova
Abonare
Andrian Candu a catalogat solicitarea premierului Valeriu Streleţ cu privire la demiterea directorului CNA Viorel Chetraru ca una abuzivă şi care vine să intimideze CNA.

CHIŞINĂU, 21 oct – Sputnik. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat miercuri că solicitarea premierului Valeriu Streleţ cu privire la demiterea directorului Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) Viorel Chetraru este una abuzivă şi care vine să intimideze CNA tocmai în momentul în care instrumentează dosare de corupţie de rezonanţă.  

Valeriu Streleț Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Politică
Prima operaţiune a "mâinilor dezlegate": jos cu Chetraru

Candu susţine că preşedintele ţării, Nicolae Timofti, nu ar trebui să răspundă acestei cereri.

„Este un demers abuziv, mai ales că CNA se află în mijlocul investigării unor dosare mari de corupţie. Este o intimidare. Preşedintele nu trebuie să dea curs unor asemenea solicitări”

Premierul Valeriu Streleţ a expediat vinerea trecută preşedintelui Timofti un demers prin care cere iniţierea procesului de demisie a directorului CNA, Viorel Chetraru. Streleţ a subliniat că este prerogativa premierului să vină cu această iniţiativă.

„Depinde de preşedinte, dacă emite sau nu acest decret. Ca să evit eventualele speculaţii privind răfuielile sau vendetele, vreau să vă spun că în capul listei de argumente am invocat faptul că indiferent de statistica triumfalistă prezentată de Chetraru privind activitatea Centrului şi aluziile la unele ingerinţe politice, indicele percepţiei corupţiei pe interior şi studiile făcute de experţii străini arată că corupţia este în continuă creştere”, a declarat Streleţ. 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a declarat pentru Sputnik că deocamdată nu se ştie când va lua şeful statului o decizie pe marginea solicitării lui Streleţ.  

Viorel Chetraru Виорел Кетрару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chetraru: mă voi conforma oricărei decizii cu privire la demiterea mea

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că se va conforma oricărei decizii pe care o va lua preşedintele ţării, Nicolae Timofti, în cazul cererii premierului Valeriu Streleţ de a-l demite din funcţie.

„Sunt ofiţer, general, militar, din care cauză nu comentez deciziile luate de superiori. Mă voi conforma oricărei decizii luată de preşedinte”, a declarat pentru Sputnik directorul CNA.

Solciitarea premierului vinit după ce Vladimir Filat, ex-premierul Moldovei, a fost reţinut de CNA în calitate de bănuit în dosarul fraudelor bancare la BEM. 

Vladimir Filat are statut de învinuit într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. 

Fluxul de știri
0