Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candu: a fost corect că Parlamentul i-a ridicat imunitatea lui Vladimir Filat

© Parlamentul Republicii MoldovaAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Parlamentului a declarat că forul legislativ a respectat toate procedurile la ridicarea imunităţii deputatului Vladimir Filat.

CHIŞINĂU, 21 oct – Sputnik. Consider că a fost corect că Parlamentul i-a ridicat imunitatea deputatului Vladimir Filat, era mai grav dacă plenul nu dădea curs solicitării Procurorului General, a declarat miercuri preşedintele Legislativului Andrian Candu. 

Raisa Apolschi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Comisia juridică: retragerea imunităţii lui Filat a fost conform legislaţiei

„S-a procedat corect că s-a mers pe ridicarea imunităţii unei persoane. Cred că deputaţii nu trebuie să beneficieze de imunitate. Consider că ceea ce s-a realizat s-a făcut corect. Era mai grav dacă plenul nu dădea curs solicitării PG, societatea avea să răbufnească pentru că se suspenda dosarul cu fraudele bancare”, a declarat Candu.

Preşedintele Legislativului a mai spus că procedurile de ridicare a imunităţii deputatului Filat au fost respectate. „Ridicarea imunităţii a fost îndeplinită în condiţiile stabilite de lege. Este o minciună că domnul Filat nu a fost invitat la comisia juridică. Acesta a fost aşteptat 30 de minute. A fost ascultat ulterior în plen”, a menţionat spicherul. 

Tudor Deliu, deputat PLDM - Sputnik Moldova
Politică
Deliu: lui Filat i-a fost ridicată imunitatea într-o manieră tâlhărească

Singura chestiune a fost modalitatea de vot. „Am atras atenţia că votul trebuie să fie secret, dar plenul a decis că acesta trebuie să fie deschis”, a spus şeful Legislativului.

Candu a precizat că Parlamentul s-a expus doar în privinţa ridicării imunităţii lui Vladimir Filat. „Nu am discutat despre vină, doar justiţia trebuie să se expună, în baza legii”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Vladimir Filat are statut de învinuit într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. 

Fluxul de știri
0