Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia juridică: retragerea imunităţii lui Filat a fost conform legislaţiei

© SputnikRaisa Apolschi
Raisa Apolschi - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi, a declarat că nu s-a încălcat nici o lege în procedura de retragere a imunităţii parlamentare a deputatului Vladimir Filat.

CHIŞINĂU, 19 oct – Sputnik. Preşedintele comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi, a declarat luni că Parlamentul nu a încălcat procedura de ridicare a imunităţii parlamentare a deputatului Vladimir Filat.

Reacţia lui Apolschi vine după ce PLDM a depus luni o sesizare la  Curtea Constituţională, prin care solicită controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului din 15 octombrie privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului Vladimir Filat. 

Ofiţeri CNA Спецназ НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Anchetatorii vor face dezvăluiri cu privire la dosarul lui Filat

„Este decizia colegilor din PLDM de a contesta. Procedura de examinare a solicitării procurorului general este până la 15 zile, ceea ce ne-a permis să o examinăm şi imediat. Asta ne cerea situaţia în care ne-am pomenit în cadrul şedinţei. Ca preşedinte al comisiei, am respectat Regulamentul Parlamentului. La comisie a fost invitată toată lumea”, a declarat Apolschi.

În documentul prezentat de PLDM înaltei curţi sunt menţionate: violarea prezumţiei nevinovăţiei, stipulată în Constituţia Republicii Moldova, încălcarea mai multor prevederi ale Legii despre statutul deputatului, Regulamentului Parlamentului, Legii privind actele legislative, a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

„Acordarea cuvântului Procurorului General, de către Preşedintele Parlamentului, pe marginea acestui subiect, cât şi enunţarea cererii de ridicare a imunităţii de către Procurorul General violează expres procedura parlamentară consfinţită în art.10 alin. (2) al Legii despre statutul deputatului în Parlament şi art. 95 alin.(2) şi (3) al Regulamentului Parlamentului. Fapt care, în consecinţă juridică, a viciat întreaga procedură de adoptare a Hotărârii Parlamentului pentru ridicarea imunităţii. Sintagma de „trimitere în judecată penală” a unei persoane care încă nu este pusă sub învinuire penală, este nimic altceva decât violarea flagrantă a prezumţiei nevinovăţiei – consfinţită în articolul 21 al Legii Supreme a Republicii Moldova”, se menţionează în sesizare.

Fracţiunea PLDM a solicitat Onoratei Curţi examinarea de urgenţă a sesizării.

Vladimir Filat are statut de învinuit într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. 

Fluxul de știri
0