Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Streleț va cere ajutorul lui Merkel în eliberarea lui Filat

© gov.mdПремьер-министр Республики Молдова Валерий Стрелец
Премьер-министр Республики Молдова Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Abonare
Valeriu Streleț a plecat la Madrid pentru a solicita sprijinul liderilor Partidului Popular European, în special cancelarului german Angela Merkel, în eliberarea de după gratii a lui Vladimir Filat.

CHIŞINĂU, 21 oct — Sputnik, Sergiu Praporşcic. Premierul Valeriu Streleț participă miercuri și joi la Congresul Partidului Popular European, care se desfășoară la Madrid. Din aceste motive ședința Guvernului, care în mod tradițional are loc în fiecare zi de miercuri, a fost transferată pentru săptămâna viitoare.

Evenimentul este găzduit de către prim-ministrul Spaniei și președintele Partidului Popular Spaniol, Mariano Rajoy, președintele EPP, Joseph Daul și secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Istúriz. Printre participanți este și cancelarul german Angela Merkel.

CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Probele ridicate în casa lui Filat confirmă implicarea în fraudele bancare

Potrivit unor surse de la Chișinău, Valeriu Streleț a mers la Congresul popularilor europeni pentru a cere ajutorul acestora în cazul liderului său de partid, Vladimir Filat, căruia Legislativul de la Chișinău i-a retras imunitatea parlamentară, iar instanța i-a dat 30 de zile de arest preventiv pentru a fi anchetat în dosarul BEM, în care liderul PLDM este învinuit că a estorcat și a primit mijloace financiare, bunuri și servicii în sumă totală de peste 250 de milioane de dolari. În special, sursele precizează că Streleț îi va solicita cancelarului german Angela Merkel să se implice și să obțină eliberarea de după gratii a lui Vladimir Filat.

Solicitat de Sputnik, jurnalistul și politicianul Iurie Roșca, care a deținut funcția de președinte al Partidului Popular Creștin Democrat, formațiune membră a PPE în perioada 2005-2012, a declarat că este sigur că Streleț va solicita ajutorul popularilor europeni în cazul Filat. Dar, precizează Iurie Roșca, "problema de fond este că această grupare politică continentală a făcut o greșeală fatală, asupra căreia eu am atras atenția nu o singură dată la reuniunile noastre la Bruxelles, de a admite în sânul acestei familii politice o grupare condusă de un individ și formată din niște oameni prin excelență corupți, escroci, care toată viața lor numai asta fac: crime cu caracter economic. De fapt, nu este vorba despre un partid politic clasic, ci despre un business-proiect, o grupare de interese care nu are ce căuta, în general, în structurile puterii de stat sau, cu atât mai puțin, la nivel internațional", a declarat Roșca.

Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
De ce piatră peste piatră nu va rămâne din PLDM

El a mai precizat că în 2012 PPCD a părăsit rândurile familiei creștin-democraților și popularilor europeni pentru că liderii acesteia au acceptat PLDM și pe Vladimir Filat în rândurile lor: „Partidul Popular European și-a asumat această pată pe obraz și nu are decât. Noi, Partidul Popular Creștin Democrat, am trântit ușa acestui partid acum câțiva ani tocmai din motivul că în loc să ajute la lupta cu corupția în Republica Moldova, liderii acestei grupări, inclusiv șefi de state, prim-miniștri, au susținut foarte vocal Partidul Liberal Democrat și personal pe Vladimir Filat. Acum e treaba lor pe unde au să scoată cămașa și cum au să se descurce."

Fostul lider creștin-democrat admite și faptul că liderii PPE au sprijinit intenționat accederea la putere în Republica Moldova a PLDM, știind că acesta este corupt și șantajabil: „Putem să ne gândim de asemenea și asupra faptul că admiterea și protejarea grupării Filat de către Partidul Popular European nu a fost o întâmplare, ci poate că birocrația europeană a preluat stilul tradițional american de a promova și a sprijin guverne și demnitari corupți în țările lumii a treia sau, în cazul nostru, țările din spațiul excomunist, tocmai pentru că aceștia sunt vulnerabili, șantajabili, ușor de manipulat, de controlat și de impus acestora orice agendă contrară intereselor naționale ale țărilor respective, în cazul dat a Republicii Moldova", a constat Iurie Roșca.

Congresul PPE întrunește peste 3.000 de participanți, inclusiv 750 de delegați, 14 șefi de stat și de guvern ale țările membre și nemembre ale Uniunii Europene, precum și reprezentanții PPE care dețin funcții importante în instituțiile europene. 

Fluxul de știri
0