Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Probele ridicate în casa lui Filat confirmă implicarea în fraudele bancare

© Sputnik / Rodion ProcaCNA НАЦ
CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul Adriana Beţişor susţine că în cadrul percheziţiilor la domiciliul ex-premierului Vladimir Filat au fost găsite înscrisuri care atestă legături cu companiile care figurează în dosarul fraudelor de la BEM.

CHIŞINĂU, 17 oct – Sputnik. Procurorii au ridicat în cadrul percheziţiilor la domiciliul ex-premierului Vladimir Filat înscrisuri care atestă legături cu companiile care figurează în dosarul fraudelor de la BEM. Anunţul a fost făcut sâmbătă de procurorul Adriana Beţişor la Judecătoria sectorului Buiucani. 

Сразу после голосования Филат был задержан на 72 часа как подозреваемый в деле о хищениях из банков Молдовы и был доставлен в Национальный антикоррупционный центр. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Decizia cu privire la arestarea lui Filat se amână

Magistraţii de la Judecătoria sectorului Buiucani au început sâmbătă examinarea demersului procurorilor de aplicare a măsurii preventive de arest în izolator pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vladimir Filat. Apărarea lui Filat a solicitat amânarea examinării demersului din motiv că nu a avut timp să studieze toate materiale din dosar. 

Beţişor a declarat că în cadrul percheziţiilor au fost găsite materiale care permite procurorilor să facă tangenţa inclusiv cu autodenunţul. 

„Există destul temei pentru aplicarea arestului preventiv pe numele lui Vladimir Filat”, a declarat procurorul. 

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Probe care confirmă vina lui Filat în fraudele bancare

Beţişor a mai spus că în dosarul în care Filat este învinuit au fost interogaţi mai mulţi martori şi urmează şi alţii. „Este o cauză destul de complexă. La ea lucrează un grup enorm de procurori şi ofiţeri de urmărire penală”, a menţionat procurorul.

În urma percheziţiilor, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă în care este bănuit deputatul Vladimir Filat, au fost depistate şi ridicate probe relevante. 

Pe 15 octombrie, procurorii şi CNA l-au reţinut pe Vladimir Filat într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă 15 ani de puşcărie, amendă de până la 200 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Fluxul de știri
0